Linkovi

Srednjeistočna kriza blokira rat protiv terorizma (3/4/02) - 2002-04-03


Arapska ljutnja na Sjedinjene Države zbog pružanja potpore Izraelu otežava američka nastojanja da proširi podršku u borbi protiv terorizma. Naša izvjestiteljica Alisha Ryu je boravila u Jemenu gdje uskoro treba doći do angažiranja američkih postrojbi koje će pomoći lokalnim vojnim snagama u lociranju i borbi protiv ostataka bin Ladenove terorističke organizacije al-Qaide.

U nizu velikih i bučnih prosvjeda na ulicama jemenskog glavnog grada Sane prošlog mjeseca, moglo se vidjeti što je najveća prepreka za Sjedinjene Države i jemensku vladu u dobijanju javne potpore za zajedničku kampanju protiv terorizma.

Na prosvjedima su uzvikivane parole "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi" - i to od trenutka kada je došlo do eskalacije nasilja u izraelsko-palestinskom sukobu. I skoro svi građani, s kojima smo razgovarali, krive Sjedinjene Države za nastavak sukoba:

Vlasnik dućana u Sani, Jamal Belal, vjeruje da Sjedinjene Države svim srcem podržavaju izraelsko korištenje sile protiv Palestinaca. On ističe da većina Arapa sa sumnjom gleda na Sjedinjene Države zbog toga što Arapi Palestince smatraju borcima za slobodu, a ne teroristima.

Direktor Američkog Instituta za jemenske studije u Sani Chris Edens ističe da takvo mišljenje sve više raste u Jemenu, gdje se javno mnijenje u većini formira preko regionalnog televizijskog programa: "Ovdje se vide snimke Palestinaca kako u rukama drže komade nekog projektila kojim su izraelski vojnici gadjali njihove kuće, a na kojima piše 'Made in USA'. Za Sjedinjene je Države teško imati pozitivan imidž u takvoj situaciji."

Vladini dužnosnici u Jemenu priznaju da kriza na Srednjem istoku stvara poteškoće za početak vojne suradnje sa Sjedinjenim Državama. 40 pripadnika iz američke vojne prethodnice već se nalazi u Jemenu gdje pripremaju teren za oko 100 vojnika iz specijalnih snaga za koje još uvijek nije objavljen datum dolaska. Kao i više od 600 američkih vojnika na Filipinima, koji se nalaze u sličnoj misiji, i vojnicu koji dođu u Jemen radit će na opremanju i obučavanju jemenskih snaga sigurnosti za hvatanje al-Qaidinih terorista, ali neće sudjelovati u borbama.

Predsjednik Bush je ideju o pomaganju Jemenu u povećanju sigurnosti potaknuo u studenom, kada se u Bijeloj Kući sastao s jemenskim predsjednikom Ali Abdullahom Salehom.

U listopadu 2000. godine u jemenskoj luci Aden, u bombaškom napadu teško je oštećen američki ratni brod USS Cole, a vjeruje se da iza tog napada stoje al-Qaidini teroristi. Krajem prošle godine, nakon što su američki vojnici u Afganistani zarobili veći broj al-Qaidinih boraca, ispostavilo se da su deseci medju njima jemenski državljani. Uglavnom, napad na američki brod te narastajuća reputacija da je Jemen sigurno utočište za teroriste, kako tu zemlju doživljava Zapad, devastirala je lokalno gospodarstvo. Jemen je i prije rujanskih terorističkih napada na Sjedinjene Države, smatran za jednu od siromašnijih arapskih država.

Jemenski doministar vanjskih poslova Abdullah Al-Saidi kaže da koliko god Sjedinjene Države trebaju jemensku suradnju u ratu protiv terorizma da isto toliko Jemen treba američku pomoć u stabilizaciji, kako bi se zemlja mogla oporaviti: "Mi vjerujemo da je ovo što se u Jemenu čini unutar kampanje u iskorijenjivanju terorizma u službi jemenske nacionalne sigurnosti. Jemenu je potrebna velika pomoć i mi vjerujemo da se naši interesi podudaraju s američkim interesima."

Medjutim, bit će teško pronaći teroriste u zemlji u kojoj stanovništvo mrzi Izrael te koje je i dalje krajnje sumnjičavo prema Sjedinjenim Državama. Vlada pokušava umiriti ljutite Jemence dopuštajući im održavanje anti-izraeslkih i anti-američkih prosvjeda. Vlada je, isto tako objavila i službeno priopćenje u kojem optužuje Izrael i pozdravlja palestinski ustanak. No, Ali Al-Saygal, poslovni čovjek iz Sane, vjeruje da bi se vladina odluka o suradnji sa Sjedinjenim Državama mogla osvetiti predsjedniku Salehu. On kaže da je siguran da su većina Amerikanaca vrlo ljubazni i prijateljski nastrojeni ljudi. No, ističe da sve dok američka vlada podržava Izrael, Jemenci nikada neće podržavati Sjedinjene Države niti rat protiv terorizma kojeg na području Jemena predvode Sjedinjene Države.(

XS
SM
MD
LG