Linkovi

Zapadna obala 2002. - Libanon 1982. (2/4/02) - 2002-04-02


Dva ključna čelnika u izraelsko-palestinskom sukobu, Jaser Arafat i Ariel Sharon, već su se jednom, prije dvadeset godina, našli u sličnoj situaciji. Kako Ross Dunn izvješćuje iz Jeruzalema, mnogi stručnjaci u regiji smatraju da se povijest ponavlja.

Palestinski čelnik Jaser Arafat upućen je 1982. u egzil upravo iz Bejruta u Libanonu, nakon što je poražen u vojnoj kampanji koju je osmislio tadašnji izraelski ministar obrane Ariel Sharon. Dvojica čelnika dobro se sjećaju opsade Bejruta, koja je dovela do izgnanstva gospodina Arafata u Tunisu, gdje je živio sve do 1994, kada mu je, na temelju mirovnog sporazuma, dozvoljeno da organizira palestinsku upravu u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Danas, kazao je za američku televiziju palestinski čelnik, koji je i dalje pod opsadom u svojem sjedištu u Ramali, kao da se povijest ponavlja. "Meni ovo nije prva takva situacija. I Sharon se mora sjećati što se događalo onih 88 dana u Bejrutu."

Izraelskog premijera Sharona ne treba na to podsjećati. Nedavno je izrazio žaljenje što nije naredio atentat na gospodina Arafata, dok je on 1982. stajao na dokovima u Bejrutu, čekajući brod koji će ga prebaciti u izgnanstvo. Jedan je izraelski snajperist javio da ima gospodina Arafata na nišanu. No, gospodin Sharon nije mu dao naredbu da otvori vatru, jer je Izrael obećao Sjedinjenim Državama da neće nanijeti zlo gospodinu Arafatu. Izraelski je čelnik izjavio prošloga tjedna da žali što je ponovno morao dati isto obećanje, ovoga puta predsjedniku Bushu.

Barnea: Poravnavanje računa nakon dvadeset godina

Izraelski komentator Nahum Barnea napisao je u dnevnom listu na hebrejskom Yedioth Ahronoth da gospodin Sharon “od 1982. nije promijenio svoje osnovne stavove”. Gospodin Barnea kaže da "za izraelskog čelnika račune tek treba poravnati". Prema riječima ovog izraelskog komentatora, to objašnjava “veliku potrebu gospodina Sharona da ponižava Arafata”, iako to poniženje nema neku logičnu svrhu, već se jednostavno radi o staroj želji za osvetom. No, gospodin Barnea također vjeruje da palestinski čelnik “snosi glavnu odgoovrnost za katastrofu s kojom su on i njegov narod sučeljeni”.

Barghouti: Sharon je opasan

Palestinski glasnogovornik Mustafa Barghouti, čelnik palestinskog Odbora za zdravstvenu pomoć, također je povukao paralele između izraelskog napada na Libanon i današnje situacije: "Sharon je opasan. Svojedobno je nešto slično učinio u Libanonu. Uništio je svaku nadu za mir u cijeloj Palestini i Izraelu, i sada čini to isto na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze."

Schiff: Arafat odgovoran i za krizu 1982., kao i za današnje krvoproliće"

Izraelski vojni analitičar Zeev Schiff također vidi odjeke prošlosti u najnovijim događajima. No, prema njegovim riječima, za aktualnu tragediju kriv je Jaser Arafat. Gospodin Schiff je dodao da gospodin Arafat radi Izraelu i palestinskim teritorijima isto što je učinio Libanonu i Jordanu: "Ukoliko se ovo uskoro ne okonča, a mislim da se neće okončati u bliskoj budućnosti, vidjet ćemo novo krvoproliće. Treba imati na umu da je Arafat učinio isto u Libanonu, da je izazvao strašni građanski rat, koji nije završio sve dok Arafat nije bio protjeran."

Gospodin Schiff je dodao da je premijer Sharon možda na korak od ponovnog pribjegavanja staroj strategiji, točnije, izbacivanju gospodina Arafata sa Zapadne obale i iz pojasa Gaze.

XS
SM
MD
LG