Linkovi

Teško stanje u hrvatskom zdravstvu - splitska perspektiva (2/4/02) - 2002-04-02


Nikada kao do sada hrvatska javnost nije tako zabrinuto upirala prstom prema sustavu zdravstva. U posljednjih nekoliko tjedana u hrvatskim je bolnicama po jednostavnim operativnim zahvatima umrlo četovoro ljudi.

Najprije je trudnica u Općoj bolnici “Sveti duh” u Zagrebu rodila mrtvo dijete, te iskrvarila. U Kliničkoj bolnici u Splitu kod rutinske operacije zbog greške na uređaju za anesteziju umrla je trudnica iz Čapljine. Anesteziološki uređaj nije se pokazao ispravnim prilikom operacije u Kliničkoj bolnici “Merkur” u Zagrebu, tako da je pacijentica umrla i prije zahvata.

Zbog dotrajalosti ili neispravnosti uređaja za anesteziju, za vrijeme lakše operacije, trogodišnja je djevojčica iz Varaždina u komi prebačena u zagrebačku Dječju bolnicu. Nakon rutinskog operativnog zahvata u bolnici u Zadru, nedavno je umrla trudnica iz Sukošana.

Hrvatsko zdravstvo prati od manjka novca. Siromaštvo sustava oslikava se u zastarjelosti medicinske tehnike, odljevu sestrinskog kadra i niskim plaćama osoblja. Od 350 uređaja za anesteziju, u hrvatskim bolnicama 150 bi trebalo zamijeniti, jer je većina starija od 20 godina. Ankete pokazuju da bi se svaki drugi građanin Hrvatske sa strahom uputio na operaciju u jednu od zdravstvenih ustanova.

O tome ravnatelj Kliničke bolnice u Splitu, prof. Dinko Mirić kaže: “Vjerujem da ovi slučajevi koji su se dogodili, taj strah nisu posebno povećali. No, da mi nećemo ustrajati u unaprijeđenju kvalitete zdravstvene službe nije točno. Mi to hoćemo i svaki pacijent, kada se odluči na operacijski zahvat prihvaća određeni rizik i taj rizik u određenom postotku postoji kod svih operacijskih zahvata, pa čak i onih najmanjih.”

Klinička bolnica u Splitu trebala bi imati 33 uređaja za anesteziju, ali sada je u uporabi njih samo 17. Iako će bolnica uskoro kupiti 4 nova uređaja – jedan je u međuvremenu stigao od donatora – to je najmanji broj aparata u posljednjih 15 godina.

Stanje poslije tragičnog događaja, u kojem je pri operaciji na splitskoj Ginekologiji život izgubila mlada trudnica, objašnjava anesteziolog dr. Igor Mornar, pomoćnik ravnatelja za medicinska pitanja: “Mogu decidirano ustvrditi da uzrok smrti nije ljudska greška, nije dotrajalost aparature, nego se radilo o tehničkoj greški, jer je došlo do zamjene plinova – kisika za oksidul i obrnuto.”

U odnosu na razvijene zemlje, Kliničkoj bolnici u Splitu zbog problema s novcem nedostaje četvrtina liječnika i sestara. Veće državno izdvajanje za zdravstvo zasigurno bi smanjilo stres među bolničkim osobljem i eliminiralo pogreške s kobnim posljedicama. Upravo bi na taj način Split mogao dostići kliničke centre sličnog tipa u Europi.

XS
SM
MD
LG