Linkovi

Srednji istok sve dalji od mira (1/4/02) - 2002-04-01


Palestinski samoubilački bombaški napadi i izraelsko izoliranje palestinskog čelnika Jasera Arafata u njegovom uredu intenzivirali su sukob na Srednjem istoku i uzrokovali strah da bi se on mogao proširiti na cijelu regiju. Kako izvješćuje Ed Warner, produbljivanje jaza između dvije strane odrazilo se jučer i na palestinskom skupu u Washingtonu, kao i u govoru izraelskog premijera Ariela Sharona.

Izraelski premijer Sharon nije pokazao spremnost na ustupke u svojem obraćanju naciji, rekavši da je na sve izraelske mirovne napore odgovoreno terorom, te da se Izrael mora beskompromisno boriti protiv terorizma. Izraelski je čelnik dodao da neće praviti kompromise s terorizmom u obliku samoubilačkih bombaških napada koji ubijaju nevine ljude. Gospodin Sharon je rekao da taj terorizam potiče jedan čovjek - Jaser Arafat, kojega je nazvao neprijateljem Izraela i slobodnog svijeta. Premijer je dodao da se mir može ostvariti samo eliminiranjem ukupne terorističke infrastrukture.

Gold: Izrael se bori protiv mreže međunarodnog terorizma

Dore Gold, visoki savjetnik gospodina Sharona, također je krivnju za terorizam pripisao izravno Jaseru Arafatu: "Prema sporazumu iz Osla, Jaser Arafat je trebao postati Nelson Mandela Palestinaca, čovjek koji bi odbacio nasilje kao političko sredstvo i ogradio se od terorizma. Nažalost, u područjima pod njegovom jurisdikcijom, izrasla je velika mreža međunarodnog terorizma. Tu su Hamas, Islamski džihad, PFLP (Narodni front za oslobodjenje Palestine) - organizacija koja je prva započela s otmicama zrakoplova – i svi oni operiraju protiv Izraela."

Pro-palestinski prosvjedi u Washingtonu

Međutim, gospodin Šaron bio je meta osuda na jučerašnjim palestinskim prosvjedima u Washingtonu. Noseći palestinske zastave i plakate, na kojima se osuđuje izraelski čelnik, nekoliko stotina prosvjednika tražilo je izraelsko povlačenje s okupiranih terorija – pojasa Gaze i Zapadne obale.

Oko desetoro palestinske djece nosilo je natpise s imenima. Jedna palestinska sudionica prosvjeda objasnila je da natipisi predstavljaju imena djece koju su ubili izraelski vojnici.

"Ovdje smo da bismo pokazali svijetu da žrtve nemaju veze s onim što se događa između Izraela i Palestinaca. To su sve, kako se vidi, bila djeca od pet do 13 godina."

Miriam Hamdallah, muslimanka iz Washingtona, kaže da je cilj palestinskog prosvjeda bio uspostavljanje ravnoteže u američkoj vanjskoj politici: "Sjedinjene Države daju tako mnogo pomoći Izraelu da smo mi Amerikanci djelomično odgovorni za ovo što se događa. Izraelci su naoružani do zuba i napadaju civilno stanovništvo. Mislim da to nije pravedno, kao što ni okupacija nije pravedna."

Owens: Tužan slučaj Jasera Arafata

Wayne Owens iz Centra za srednjoistočnu mirovnu i gospodarsku suradnju kaže da palestinski čelnici moraju snositi dio odgovornosti za patnje njihovog naroda. U gostovanju na CNN-u, gospodin Owens prisjetio se nedavnog posjeta Jaseru Arafatu u njegovoj blindiranoj sobi u Ramali.

"Arafatov slučaj je tužan. Arafat je prije godinu i pol, prije druge intifade, imao odličnu priliku, no vratio se svojim instinktima i prihvatio nasilje. Postao je žrtva Hamasa i Islamskog džihada, koje nije kontrolirao."

Gospodin Owens je dodao da je gospodin Arafat sada čelnik bez mogućnosti da iskaže čelništvo, no da je i dalje jedini čelnik Palestinaca, kojega tako treba i tretirati. Prema riječima gospodina Owensa, ukoliko Jaser Arafat nestane, teško je reći kako će se situacija dalje razvijati: "Izraelski je narod u ozbiljnoj opasnosti. Pet milijuna Židova okruženo je s 250 milijuna Arapa, koji ih sada mrze i osjećaju prema njima nepovjerenje kakvo ranije nisu osjećali. Sveta zemlja je kroz povijest vidjela razne ratove. Treba strahovati da počinje ozbiljan regionalni rat."

Gospodin Owens dodao je da bi upravo zbog toga Sjedinjene Države trebale biti u potpunosti angažiranje na pronalaženju, a ako treba i nametanju političkog rješenja za sukob koji izmiče kontroli.

XS
SM
MD
LG