Linkovi

Što je uzrok terorističkim prijetnjama Americi? (31/3/02) - 2002-03-31


Iza napada od 11. rujna – kažu neki stručnjaci za Srednji istok – leže osnovni uzroci terorizma. Među njima su – kako kažu - američka vanjska politika, izraelsko-palestinski sukob i rastuća američka ekonomska, politička, kulturna i vojna moć. Drugi analitičari, međutim, smatraju da osnovni uzroci terorizma nemaju gotovo ništa sa Sjedinjenim Državama.

Amerikanci znaju relativno malo o islamu, drugoj svjetskoj vjeri po broju vjernika i glavnoj vjeri u 56 zemalja svijeta. Ta neinformiranost utjecala je i na to kako su Amerikanci doživjeli događaje koji su prethodili napadima od 11. rujna – kaže John Esposito, direktor Centra za kršćansko-muslimansko razumijevanje na sveučilištu Georgetown u Washingtonu.

"Većina Amerikanaca, koji ne znaju ništa o islamu, došli su s njim u dodir zbog iranske revolucije. Amerikanci sude o milijardi i 200 milijuna muslimana na temelju Irana i uzimanja talaca u Libanonu, odnosno, na temelju vijesti u medijima. To je politički islam, odnosno, islamski fundamentalizam. No s druge strane, u većini islamskih zemalja postoje pokreti koji se zalažu za promjene. Njihova se borba također može shvatiti kao džihad. Za jedne je džihad samoobrana, odnosno, ekvivalent pravednog rata, a za druge – ofenziva protiv nevjernika" - objašnjava ovaj američki stručnjak.

On vjeruje da je rat u Perzijskom zaljevu 1990 doveo do “masovne prisutnosti stranih snaga u Saudijskoj Arabiji, iz koje je potekao islam. To je – kaže on – pomoglo u pojavljivanju radikalnih skupina, kao što je bin Ladenova al-Qaida. S obzirom da su Sjedinjene Države predvodile pobjedničku koaliciju u tom ratu, postale su primarna meta islamskih radikala.

"Što smo prvo učinili? Požurili smo, kao i Europljani, prodavati oružje svim vladama u Perzijskom zaljevu. Bin Ladena je to pogodilo. Obratio se kralju, ali je kralj odbio razmotriti druge opcije. Otada je počela jačati bin Ladenova mržnja prema Americi i protivljenje saudijskoj kraljevskoj obitelji. Zbog toga je otišao prvo u Sudan, a poslije i u Afganistan. Mnogo njegovih suradnika je iz Egipta i drugih zemalja. Njihove prve mete bile su njihove vlade i vlade u regiji. No, sekundarna meta im je Amerika. Zašto? Zato jer je nakon hladnog rata ostala jedina svjetska sila i često je smatraju problemom, a ne rješenjem. Rat protiv sovjeta u Afganistanu globalizirao je džihad. Pojam džihad kasnije je definirao pokrete otpora, kao i oslobodilačke i ekstremističke pokrete u Bosni, na Kosovu, u Čečeniji i Kašmiru. To je druga razina džihada, a treća je – globalni teroristički džihad, koji provodi al-Qaida", smatra John Esposito.

Esposito: Amerika treba preispitati vlastitu vanjsku politiku

On kaže da će Amerika u formuliranju svoje politike u budućnosti morati imati na umu dvije činjenice – da će globalni terorizam i dalje biti prisutan, te da je anti-američko raspoloženje prilično prošireno diljem svijeta. To – kaže ovaj politički stručnjak – ostavlja Sjedinjenim Državama vrlo malo opcija:

"Prvo, možete koristiti vojsku za hvatanje i kažnjavanje terorista. No vojska ne može eliminirati korijene globalnog terorizma. Znači, treba se baviti i javnom diplomacijom. Morate uzeti u obzir percepcije i zamjerke drugih, ne samo raznoraznih bin Ladena. Radi se o problemima koji muče velik broj ljudi, kao što su arapsko-izraelska kriza, sankcije protiv Iraka, te Kašmir, Rusija i Čečenija."

Prema profesoru Espositu, Sjedinjene Države trebaju ukloniti te izvore nezadovoljstva preispitujući svoje vanjskopolitičke opcije. On dodaje da Washington mora promijeniti političku klimu kako bi se globalni terorizam mogao umanjiti. Profesor John Esposito, direktor Centra za kršćansko-muslimansko razumijevanje, autor je knjige Nesveti rat: Terorizam u ime islama.

Lieber: Uzrok terorizma nije u Americi, već u islamskim društvima

Međutim, ne slažu se svi stručnjaci za Srednji istok s ocjenom da je američka vanjska politika bila jedan od glavnih faktora koji su doveli do napada na New York i Washington. Robert Lieber, profesor vanjske politike na sveučilištu Georgetown kaže da se tzv. korijeni terorizma mogu pronaći u samim islamskim društvima:

"Mislim da uzroci koji stoje iza napada od 11. rujna nemaju ništa s američkom politikom, već da su potpuno vezani uz ozbiljne probleme mnogih arapskih i muslimanskih društava i njihovim neuspjehom u modernizaciji i globalizaciji. Zanimljivo je da teroristi koji su izveli napade i čelnici al-Qaide nisu siromašni. Oni potječu iz srednje klase ili su stručnjaci, ili pak, kao u slučaju bin Ladena, bogataši. Svoj bijes prema nedodirljivim režimima preusmjerili su na simbole modernog svijeta. Tako su im Sjedinjene Države postale meta. Radi se o sukobu vrijednosti prosvjetiteljstva i vrlo nazadnjačkog tradicionalnog sustava, koji više danas nije relevantan. Dakle, oni mrze ne samo američku podršku za pojedine režime, već i jednakopravnost spolova, vjersku toleranciju, politički pluralizam, vladavinu zakona, znanost, racionalnost itd…"

Profesor Lieber kaže da Sjedinjene Države ne mogu učiniti mnogo na uklanjanju terorizma i mržnje u drugim društvima, te da trebaju nastaviti djelovati u zadanom pravcu. To znači – da se trebaju braniti od mogućih napada, uključiti diplomatskim putem što veći broj zemalja u svoje napore i presušiti izvore financijske pomoći za teroriste.

ad-Dean Ahmad: Treba pomoći pro-demokratske snage u islamskom svijetu

Imad ad-Dean Ahmad, predsjednik Instituta Minaret slobode kaže da se glavni elementi muslimanskog bijesa odnose na američku politiku u izraelsko-palestinskom sukobu, te na američku podršku autoritarnim vladama u islamskom svijetu. Profesor Ahmad vjeruje da Sjedinjene Države mogu učiniti mnogo kako bi povećale svoju popularnost u muslimanskom svijetu.

"Mislim da Sjedinjene Države samo trebaju staviti glavni naglasak na svoje dugoročne interese. To znači da trebaju vanjsku politiku i globalna pitanja tretirati upravo tako – kao globalna pitanja, a ne kroz prizmu unutarnje politike. Trebaju shvatiti da islamistički pokret diljem svijeta nije monolitan, već da su mnogi njegovi dijelovi pro-demokratski. Ne može se neke zemlje osuđivati zbog provođenja iste politike, koja se drugim zemljama tolerira. Primjerice, nedugo prije invazije Afganistana, State Department je oštro kritizirao talibane zbog istih stvari koje rade i Saudijci – odnosa prema ženama, uskraćivanja slobode govora. Ta nedosljednost u muslimanskom svijetu sigurno nije prošla nezapaženo."

Profesor Imad al-Dean sa sveučilišta Marylanda kaže da bi za Sjedinjene Države sada bilo najkorisnije da podrže inicijativu saudijskog princa prijestolonasljednika Abdulaha za mir na Srednjem istoku. Kada bi se – kaže on - riješio sukob između Izraela i Palestinaca, i terorizma bi bilo manje.

No, ukoliko teroristi ratuju protiv modernog svijeta i ideala i institucija koji čine Sjedinjene Države, onda promjene politike u Washingtonu i mirovne incijative neće biti od veće koristi. To čini rješavanje problema terorizma težim, a budućnost – neizvjesnijom.

XS
SM
MD
LG