Linkovi

Američki analitičari o situaciji na Zapadnoj obali (30/3/02) - 2002-03-30


O najnovijem razvoju događaja na Srednjem istoku razgovarali smo s američkim stručnjacima za tu regiju.

Razvoj situacije u izraelsko-palestinskom sukobu teško je objasniti – ocjenjuje Joseph Sisco, bivši zamjenik državnog tajnika. "Vjerujem da će Izraelci izolirati Arafata. Vjerujem njihovom obećanju da ga neće ubiti, prvenstveno zbog toga što, kako se čini, njegovo ubojstvo ne predstavlja realnu alternativu u ovoj situaciji. No, mislim da će se nasilje nastaviti."

Lieber: Za situaciju je najviše odgovoran Arafat

Sa svoje strane, profesor političkih znanosti sa sveučilišta Georgetown Robert Lieber smatra da moguće uspostavljanje prekida vatre sada počiva na Palestincima: "Situacija je loša, no mislim da je za sve najviše odgovoran Arafat. Njegova cinično kombiniranje povremenih prekida vatre, koje zatim krši, i namjerne uporabe smrtonosnog nasilja, uključujući i suučesništvo u masovnim ubojstvima s predumišljajem, koje vrše bombaši samoubojice, konačno je preraslo u vrlo opasnu konfrontaciju. Ne treba zaboraviti da bombaše samoubojice u akcije upućuje Brigada mučenika al-Akse, koja je dio Arafatove stranke Fatah, koju financira palestinska vlast. Pretpostavljam da su Izraelci možda odlučili razoružati Palestince, dok se ne pojavi neki budući palestinski čelnik spreman na pregovore."

Bivši zamjenik državnog tajnika Joseph Sisco smatra da Arafat nema potpunu kontrolu nad ekstremistima. Prema njegovom mišljenju, palestinski čelnik ipak može bolje kontrolirati ekstremiste, ali ne može ih u potpunosti kontrolirati.

Sofaer: Obje strane trebaju pridonijeti smirivanju situacije

Naš treći sugovornik, Abraham Sofaer, bivši pravni savjetnik za Srednji istok pri američkom državnom tajništvu, izražava skepsu glede uspostavljanja prekida vatre. Prema njegovom mišljenju obje bi strane trebale poduzeti konkretne korake u smjeru poboljšanja situacije: "Ne govorim samo o otvaranju granica kako bi se radnici mogli vratiti na posao, već i o paralelnim koracima na obje strane, koji bi imali dugoročne posljedice, iako sami po sebi ne moraju biti posebno značajni. Na primjer, zatvaranje izraelskih naselja za koje Izrael priznaje da su nezakonito sagrađena. Treba poduzimati praktične mjere koje će objema stranama dati osjećaj da se još uvijek mogu oko nečega složiti."

Prema riječima gospodina Sofaera, sve su strane, nažalost, bile usredotočene na mirovni proces, koji u ovom trenutku nema izgleda za uspjeh, umjesto da su svoje napore usmjerile na poduzimanje manjih, konkretnih koraka, koji su ga mogli ponovno potaknuti. Gospodin Sofaer, bivši pravni savjetnik za Srednji istok pri State Departmentu, zaključuje da su aktualni napori da se obje strane vrate pregovorima poput onih u Camp Davidu osuđeni na neuspjeh podjednako kao i napori da se uspostavi prekid vatre.

XS
SM
MD
LG