Linkovi

Knjiga tjedna: Kažem to samo zato što te volim (30/3/02) - 2002-03-30


Lingvistica sa Sveučilišta Georgetown, Deborah Tannen, do sada je mnogo napisala o tome kako se Amerikanci izražavaju, i kako njihov stil govora utječe na njihove interakcije s drugim ljudima. Nancy Beardsley razgovarala je s njom o njezinoj najnovijoj knjizi, naslovljenoj Kažem to samo zato što te volim.

Među ranijim besteselerima Deborah Tannen nalazi se i naslov Ti jednostavno ne razumiješ, koji se bavi razlikama u načinima komunikacija muškaraca i žena. Njezina najnovija knjiga, Kažem to samo zato što te volim, za temu ima način govora kao sredstvo povezivanja ili raspada obitelji. "Uloga govora u osobnim vezama bila je uvijek moja prva ljubav. A, stvarno, ne postoje bliskiji odnosi od onih unutar obitelji. Kao što je jedna žena rekla za svog brata, "Nitko me ne može tako pogoditi kao on". Mnoge žene moje dobi još uvijek se osjećaju povrijeđene zbog toga što su ih, kako im se čini, majke stalno kritizirale. Majke, pak, su frustrirane jer njihove kćerke sve doživljavaju kao kritiku. Prema tome, htjela sam se pozabaviti svim tim pitanjima", kaže ova američka lingvistica.

Obiteljski odnosi predisponirani su za probleme, kaže gospođa Tannen. S jedne strane, od obitelji mnogo očekujemo i doživljavamo ju kao saveznika prema svijetu. S druge strane, ukoliko se osjećamo kritizirani, tendiramo tome da ne čujemo poruku ljubavi i nježnosti, a sami, kada izričemo svoju brigu i ljubav, ne uzimamo u obzir da bi to moglo biti shvaćeno kao kritika. Upravo odatle dolazi i naslov knjige, Kažem to samo zato što te volim.

Kada se tome još dodaju spolne razlike u komuniciranju, mogućnosti za iskrsavanje problema ima još više. "Premda se knjiga ne bavi spolnim razlikama u komuniciranju, neki obiteljske frustracije proizlaze upravo iz takvih razlika. Recimo, žene su sklonije uporabi neizravnih fraza, pri čemu njihovi muževi i sinovi često ne shvate pravo značenje njihovih riječi", kaže Deborah Tannen.

A, kako stoje stvari s odraslom braćom i sestrama? Ima li i tu potencijalnih komunikacijskih klopki? "Jedna od mojih najomiljenijih bratsko-sestrinskih priča vrti se oko slijedeće tvrdnje: "Sadie nije uvijek zadovoljna s onim kako nešto napravim. Ona na mene gleda onako s visine, kao prava starija sestra." Tu je tvrdnju izrekla Betsy Delaney, kada joj je bila 101 godina! Njezina sestra Sadie tada je bila stara 103 godine! Poanta priče je jednostavna: bez obzira koliko bili stari, mlađa braća i sestre često se osjećaju kao da ih starija braća i sestre kritiziraju, nipodaštavaju i zapovijedaju im. To se može prenijeti i na odnose s drugim ljudima, gdje mlađoj braći, odnosno sestrama, može postati navika da preuzmu ulogu bespomoćnog kako bi drugi uradili neke stvari umjesto njih, dok starijima može postati navika da svima govore što je za njih dobro, a što ne" - objašnjava gospođa Tannen.

Biti svjestan načina na koji vlastiti govor može utjecati na odnose s drugim ljudima, članovima obitelji i šire, vrlo je važan korak u kontroliranju vlastitog života, kaže Deborah Tannen. Mnogo puta, potencijalni izvor nerazumijevanja može biti prepoznat i prije nego što je izgovoren. A, ako i bude izgovoren, prepoznavanje loše komunikacije pomaže u raščišćavanju situacije. Treba se prisjetiti da se neke stvari kažu samo zato što se nekoga voli, kaže Deborah Tannen, autorica knjige pod naslovom "Kažem to samo zato jer te volim".

XS
SM
MD
LG