Linkovi

Kampanja protiv terorizma ili pokušaj eliminacije Jasera Arafata? (30/3/02) - 2002-03-29


Izraelski su tenkovi jučer prodrli u kompleks palestinske uprave u mjestu Ramala, na Zapadnoj obali. Borbe su se vodile cijeli jučerašnji dan. Izraelski premijer Ariel Šaron nazvao je palestinskog čelnika Jasera Arafata “neprijateljem Izraela”, te najavio da će ga dodatno izolirati. To je – rekao je premijer Šaron – dio izraelske kampanje protiv terorizma, koji je posljednjih mjeseci uzeo živote desetaka građana Izraela. Međutim, Palestinci smatraju da izraelska vojna akcija ima druge, mnogo mračnije ciljeve. Iz Jeruzalema se javila Laurie Kassman.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Aryeh Mekel rekao je da se njegova vlada više ne može suzdržavati, nakon višetjednih, gotovo neprekidnih, terorističkih napada. Samo je u posljednja četiri dana poginulo više od 30 Izraelaca, većinom u samoubilačkim bombaškim napadima.

"Došli smo do faze kada se ovako više ne može nastaviti. Niti jedna vlada, niti jedna zemlja ne bi dopustila da njezini građani budu prepušteni ovakvom riziku, ovakvim opasnostima. Zbog toga smo se odlučili na vojnu akciju protiv Jasera Arafata, kako bi ga izolirali te poduzeli druge mjere protiv palestinske terorističke infrastrukture. Naš cilj jest: prisiliti Palestince da prestanu sa napadima na naše građane" - kaže Aryeh Mekel.

Izraelski su tenkovi jučer prodrli u kompleks zgrada palestinske uprave u mjestu Ramala. Aryeh Mekel kaže da će se vojne operacije nastaviti: "Ova akcija nema ograničenja. Ne radi se o dužini mjerenoj u danima. Naš je cilj postići situaciju u kakvoj će se naši građani osjećati sigurnima u vlastitoj zemlji."

Izraelski dužnosnici tvrde da cilj napada nije Jaser Arafat osobno. Međutim, Palestinci u tu tvrdnju ne vjeruju. Visoki palestinski dužnosnik Saeb Erekat kaže da Izrael upravo to želi. Drugi njegovi kolege tvrde da Izrael želi ponovno okupirati cijelu Zapadnu obalu i pojas Gaze, koji su velikim dijelom mirovnim sporazumum iz Osla bili prepušteni palestinskoj upravi.

Palestinski analitičar Hasan Khatib tvrdi da premijer Arijel Šaron želi uništiti sve pozitivne tekovine mirovnog procesa: "On radi na raspuštanju palestinske uprave, koja je rezultat Osla. Šaron također, postupno ali sustavno, vraća regiju prema situaciji koju smo imali prije mirovnog sporazuma iz 1993."

No, izraelski napori da se Arafat izolira i dikreditira nisu uspjeli – smatra gospodin Khatib. "Posljednja tri tjedna oni provode pravu opsadu zgrade u kojoj je Arafat. Međutim, to nije oslabilo njegovu poziciju. On nije postao nerelevantan. U protivnom, postao je važniji. Jer tu se radi o njegovoj političkoj snazi i utjecaju. Palestinski vođa će biti relevantan sve dok se ne riješi palestinsko pitanje."

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Aryeh Mekel kaže da njegova vlada Arafata ne smatra vjerodostojnim partnerom u postizanju mira. Gospodin Mekel napominje da palestinski vođa nikad nije zapovjedio prestanak terorističkih napada na izraelske ciljeve, bez obzira na američke i izraelske pozive da to učini. U regiji se nalazi i američki mirovni izaslanik Anthony Zinni. No njegov cilj, a to je postizanje prekida vatre, u ovom je trenutku neizvjesniji no ikad.

XS
SM
MD
LG