Linkovi

Nuklearna fuzija bez štetnih pratećih pojava? (29/3/02) - 2002-03-29


Skupina znanstvenika angažiranih u državnim institutima priopćila je da je uspjela ostvariti nuklearnu fuziju koja ne ostavlja štetne prateće proizvode i čestice. Dio fizičara smatra da nas ovo vodi korak bliže sigurnijoj uporabi nuklearne energije, dok su drugi izrazili skepsu.

Nuklearna fuzija je proces koji se odvija na Suncu, tijekom kojeg se materija pretvara u energiju. Fuzijom se spajaju dva manja atoma u jedan veći. Nus-proizvod ovog procesa je oslobodjena energija, ali se on dogadja samo na temperaturama koje su više od milijun stupnjeva Celzijevih. Znanstvenici intenzivno nastoje ostvariti nuklearnu fuziju u laboratorijima, ovdje na Zemlji.

U članku u časopisu Science, kaže se da su vladini znanstvenici u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeiju možda u tome uspjeli. U menzuri ne većoj od dvije čase, znanstvenici su uspjeli dobiti veće mjehuriće u tekućem acetonu, koji su se potom raspadali. Temperatura ovih mjehurića prilikom njihovog raspadanja bila je, kažu znanstvenici, dovoljno visoka da podrži fuzije atoma.

Medjutim, jedna druga ekipa znanstvenika, analizirajući rezultate ovog eksperimenta, zaključila je da temperatura u mjehurićima nije bila dovoljno visoka za nuklearnu fuziju. Fizičari su zbog toga skeptični.

Zamjenik direktora za znanost i tehnologiju u laboratoriju Oak Ridge, gospodin Lee Riedinger, kaže da je uzbuđen zbog ovog istraživanja, ali da nije pretjerano optimističan: "Ova znanstvena ekipa uspjela je dobiti mnogo veće mjehuriće u tekućini nego li je to do sada bio slučaj. Tu postoji potencijal za nuklearnu fuziju. No, može li ovakva fuzija, koja se eventualno dogadja u mjehurićima, dati dovoljne količine energije. Iskreno govoreći, sumnjam."

Ima međutim i optimista, poput Richarda Laheya, profesora na Rensselear politehničkom institutu u New Yorku. Profesor Lahey kaže da je osam godina radio na istraživanju fuzije u mjehurićima, te da je nekoliko znanstvenih ekipa opetovano uspijevalo izvesti ovaj eksperiment. On kaže da će, ukoliko se ovakav metod proizvodnje energije pokaže mogućim, biti izbjegnuti problemi koji se javljaju u nuklearnoj fisiji.

U procesu razbijanja atoma, odnosno fisiji, veći atom se razbija u manje, pri čemu se oslobadja škodljivo zračenje i stvara opasan nuklearni otpad. Profesor Lahey kaže da je nuklearna fuzija sigurnija: "Fuzija bi mogla eliminirati mnoge probleme koji su opterećivali nuklearnu energiju u prošlosti, poput pitanja nuklearnog otpada, sigurnosnih pitanja, te dostupnosti nuklearnog goriva."

Gospodin Lahey dodaje da je potrebno pričekati kako bi se vidjelo da li fuzija koja se odvija u mjehurićima može biti iskorištena za proizvodnju energije na način na koji se to dogadja na Suncu: "Nije sigurno da li se može proizvesti velika količina energije, ali ako bi to bio slučaj, radilo bi se o ogromnom doprinosu našoj ukupnoj energetskoj proizvodnji. Treba pričekati i vidjeti."

Gospodin Lee Riedinger, iz Nacionalnog laboratorija Oak Ridge, kaže da bi u ovom slučaju svijet mogao čekati vrlo dugo. On smatra da smo vrlo daleko od situacije u kojoj bi ovaj proces fuzije mogao dati količinu energije koja bi imala nekog učinka na opskrbu energijom. Očevidno je, dakle, da će Sjedinjene države, do daljnjega, ovisiti o drugim energetskim izvorima.

XS
SM
MD
LG