Linkovi

Mogu li vojni tribunali biti nepristrani? (28/3/02) - 2002-03-28


Prošla su četiri mjeseca otkako je predsjednik Bush izdao izvršnu naredbu o osnivanju vojnih tribunala, na kojima bi se sudilo stranim državljanima osumnjičenim za terorističke aktivnosti. Ministarstvo obrane nedavno je objavilo podrobna pravila o budućem radu ovih tribunala. Kako izvješćuje Carol Castiel, objavljena pravila zadovoljila su mnoge kritičare administracije, no drugi još uvijek nisu potpuno zadovoljni.

Neslaganja između pristaša i protivnika vojnih tribunala ponešto su se umanjila otkako je Ministarstvo obrane objavilo složena pravila, koja će regulirati njihov budući rad. Pri donošenju pravila, uzete su u obzir neke od zamjerki koje su iznijele organizacije za zaštitu građanskih sloboda.

Jedan od kritičara bio je i Timothy Lynch, direktor Projekta za kazneno pravosuđe pri Institutu Cato. "Mislim da administracija uopće nije očekivala negativne reakcije na prvi prijedlog o vojnim tribunalima. Vjerujem da su, zbog bure koja se digla u javnosti, odustali od nekih svojih prvobitnih zamisli. Najoštrija pravila će, izgleda, rezervirati za posebne slučajeve, kao što bi bilo suđenje Osami bin Ladenu ili nekom drugom visokom članu al-Qaide."

Nova pravila bliža standardima civilnog pravosuđa

Organizacije poput Instituta Cato i Američke udruge za građanske slobode još uvijek izražavaju rezerve glede vojnih tribunala, no njihovi osnovni ciljevi su zadovoljeni. Nova pravila bliža su standardima američkog civilnog pravosuđa – krivnja se mora dokazati izvan svake opravdanje sumnje, a za izricanje smrtne kazne trebat će glasovi svih članova tribunala.

Pravila rada tribunala podrobno je opisao na tiskovnoj konferenciji ministar obrane Donald Rumsfeld. "Optuženici će se smatrati nevinima dok se ne dokaže suprotno; od njih se neće tražiti da svjedoče ili da inkriminiraju sami sebe. Moći će doći do potrebnih informacija i pozivati svjedoke, te biti prisutni na suđenju. Za isto kazneno djelo ne može im se suditi dva puta. Dobit će vojnog odvjetnika o vladinom trošku, a moći će angažirati i vlastitog odvjetnika. Suđenja će biti otvorena, ukoliko predsjedatelj tribunala ne odluči da treba zaštititi osjetljive ili tajne podatke. Nakon suđenja imat će pravo na priziv. Vojni tribunali će provoditi pravedna i nepristana suđenja."

Tko će odlučivati u prizivnom postupku?

Međutim, za razliku od američkog civilnog i vojnog pravosuđa, vojni tribunali prihvaćat će kao dokaze i govorkanje, odnosno, prepričavanje, te svaki dokazni materijal koji bi bio uvjerljiv razumnoj osobi. Nadalje, prizive neće razmatrati savezni sud, već vojni panel, čije će članove birati ministar obrane. Gospodin Lynch iz Instituta Cato smatra da bi prizive trebali razmatrati neovisni sudovi.

No, bivši glavni vojni odvjetnik, umirovljeni general Mike Nardotti kaže da je povijest pokazala da vojni paneli mogu biti podjednako nepristrani kao i civilni sudovi. General Nardotti dodaje da je proces priziva više nego adekvatan, te da su vojni časnici, kojima je povjerena briga za živote vojnika na bojnom polju, podjednako sposobni nepristano suditi optuženicima za kršenje ratnog prava: "Mislim da bi ustvrditi suprotno bila uvreda za vojne časnike u tim tribunalima. S jedne strane, nacija im je povjerila živote vojnika u opasnim situacijama, a s druge, netko želi reći da im ne možemo vjerovati da će biti nepristrani suci. Ne slažem se s time."

Unatoč ublažavanju pravila o radu tribunala, neki aktivisti za ljudska prava i građanske slobode ipak nisu zadovoljni. Prema njima, osumnjičene teroriste trebalo bi suditi u okviru američkog civilnog pravosuđa. No, Mike Nardotti ističe da je zemlja u ratu s vanjskim neprijateljem, te da osumnjičeni teroristi, članovi al-Qaide, prema međunarodnim zakonima, imaju status boraca van zakona.

Rumsfeld: Iskaz karaktera naše nacije

Ministar obrane Rumsfeld izjavio je da će pravila rada tribunala pružiti optuženicima istu pravnu zaštitu kakvu uživaju optuženici u američkom pravosuđu, no da će istovremeno štititi i sigurnost američkih građana: "Mi smo pravna država. Napali su nas teroristi, koji ne poznaju zakon. Način na koji ćemo provoditi suđenja pred vojnim tribunalima reći će mnogo o karakteru naše nacije, baš kao što je način na koji smo bili napadnuti kazao mnogo o karakteru naših neprijatelja. Poduzeli smo sve razumne napore kako bismo osigurali pravednost procesa pred tribunalima. S jedne strane, štitimo prava optuženika, a s druge pravo američkog naroda na sigurnost."

Iako su pravila rada tribunala konačno objavljena, još se uvijek ne zna kome će se pred njima suditi, ni gdje i kada će se suđenja održati. Jedno je prilično sigurno – ista žustra debata koja je utjecala na donošenje pravila o radu tribunala, vjerojatno će utjecati i na sama suđenja.

XS
SM
MD
LG