Linkovi

Nafta ili kaduljina lještarka? (28/3/02) - 2002-03-28


Kaduljina lještarka, divlja ptica sivo-smeđeg perja, veličine veće kokoši, koja se može naći na prerijama američkog Zapada, postaje sve rjeđa i uskoro bi se mogla naći na popisu ugroženih životinjskih vrsta. Kako izvještava Linda Cashdan, to bi, pak, moglo znatno utjecati na naftnu industriju i rančeve u zapadnim državama.

Naftaši i rančeri mogli bi snositi visoku cijenu ukoliko se kaduljina lještarka nađe na popisu ugroženih životinjskih vrsta zbog mjera koje bi morali provesti kako bi zaštitili ovu pticu.

Dopredsjednica Udruge proizvođača nafte Wyominga Dru Bowers procjenjuje da bi takva odluka znatno ograničila eksploataciju nafte na tri četvrtine zemljišta u vlasništvu savezne vlade. Gospođa Bowers kaže da bi se naftaši, u tom slučaju, morali držati još strožih ograničenja usmjerenih na zaštitu lještarki, što bi koštalo mnogo novca. "Ne možemo postaviti opremu na zemlju u blizini mjesta na kojima se lještarke pare. Moramo paziti na razinu buke, jer mužjaci lještarke proizvode poseban zvuk kada se pare. Svaki puta kada moramo zaobići neko mjesto, to nas košta."

Populacija kaduljinih lještarki u Wyomingu pala je na samo sedam posto od svoje najviše zabilježene razine. S obzirom da ova vrsta ptice u potpunosti ovisi o vegetaciji lokalnog terena, kaže aktivistica za zaštitu okoliša Linda Baker, njeno polagano nestajanje ima i šire posljedice. "Zdravlje populacije lještarki odražava i zdravlje ekosistema kadulje. Polja pod kaduljom koriste kao stanište i druge ptice i razni sisavci, antilope, jeleni i losovi. Dakle, ukoliko lještarka nestaje, to pokazuje da bismo trebali biti zabrinuti i za mnoge druge vrste životinja."

Linda Baker kaže da je sve manje i visoke trave i divljeg cvijeća koji su svojedobno pokrivali staništa lještarki. Lokalnu vegetaciju zamijenili su pašnjaci za stoku, naftne bušotine, dalekovodi i stambeni objekti. Ovakav razvoj situacije, kaže ona, naveo ju je da se angažira na zaštiti okoliša: "Vidjela sam utjecaje čovjeka ne samo na lještarku, već i na cijeli krajolik. To me doista pogodilo. Živim ovdje prije svega jer je to predivan dio svijeta i čini mi se da ga vrijedi očuvati."

Borci za zaštitu okoliša poput Linde Baker vjeruju da bi uvrštavanje kaduljine lještarke na popis ugroženih vrsta bio prvi korak u očuvanju nezamjenjivog prirodnog blaga. Naftaši i rančeri tvrde da bi takva odluka sa sobom nosila visoku ekonomsku i ljudsku cijenu. Obje strane iznijet će svoje stavove lokalnoj vladi tijekom ove godine.

XS
SM
MD
LG