Linkovi

Bugarska i Rumunjska sve bliže NATO savezu? (26/3/02) - 2002-03-26


Sastanak čelnika deset zemalja članica Vilniuske skupine završen je preporukom da se na summitu NATO-a u studenom u članstvo saveza primi što je moguće veći broj kandidata za učlanjenje. Za prijem što je moguće većeg broja zemalja zalažu se i Sjedinjene Države - navodi se u izvještajima američkih listova, koje je prelistao Žorž Crmarić.

Nakon 11. rujna dvije su balkanske države izbile u prvi plan kao kandidati za prijem u NATO. Strateški značaj Crnomorskog područja naglo je porastao, a time i uloga Bugarske i Rumunjske, u ratu protiv medjunarodnog terorizma.

Prema pisanju Washington Posta, tijekom studenog i prosinca iz bugarskih su zrakoplovnih baza svakodnevno uzlijetali američki avioni-tankeri, koji su u zraku punili gorivom lovce-bombardere angažirane u misijama u Afganistanu. Jedna bugarska zrakoplovna baza na obali Crnog mora postala je, de facto, američka baza u kojoj je stacionirano oko 200 Amerikanaca.

Kao i Bugarska, i Rumunjska je bezuvjetno otvorila svoj zračni prostor za američke vojne zrakoplove. Dvadesetak ih svakodnevno prelijeće Rumunjsku na putu za Afganistan, ili na povratku iz akcije. Prema pisanju Washington Posta, pomorska luka Constanca uskoro će postati jedna od glavnih baza u kojima će se smjenjivati američke postrojbe na putu za Balkan, a možda i druga područja.

Te bi dvije zemlje trebale imati posebnu ulogu i u eventualnom ratu protiv Iraka. To je potvrdio i bugarski šef diplomacije Solomon Pasi, koji je washingtonskom listu rekao da će njegova zemlja biti “savršen saveznik” u podršci eventualnim operacijama protiv Iraka.

Kao i Washington Post, i New York Times u izvještaju iz Bukurešta navodi da su se Rumunjska i Bugarska sada uvrstile među najizglednije buduće članice NATO-saveza. Zemlje koje bi na summitu u Pragu u studenom mogle biti primljene u članstvo su Slovenija, Estonija, Latvija i Litva, a možda i Slovačka – ovisno o tome hoće li nacionalistički nastrojeni Vladimir Mečiar, nakon izbora, i dalje ostati izvan vlasti. Sada se toj skupini zemalja sve više približavaju Bugarska i Rumunjska koje premošćuju prazninu između Mađarske i Turske na južnom krilu NATO-a.

Što se Hrvatske, Albanije i Makedonije tiče, New York Times i Washington Post zaključuju da u ovom krugu te tri zemlje imaju slabe izglede da budu razmatrane za članstvo. Drugi washingtonski dnevnik, Washington Times u izvještaju iz Bukurešta navodi da se popis budućih članica NATO-a kreće između 3 i 7.

Za razliku od ostalih listova, Washington Times govori o 9 kandidata za prijem, pri čemu izostavlja Hrvatsku, a za Albaniju i Makedoniju tvrdi da u ovom krugu nemaju izgleda za članstvo u NATO savezu.

XS
SM
MD
LG