Linkovi

Genijalni um - film 2001. (25/3/02) - 2002-03-25


Film godine je “A Beautiful Mind – Genijalni um” glumac godine – Denzel Washington, a glumica godine – Halle Berry - to su ukratko rezultati upravo održane dodjele Oskara, koje svake godine dodjeljuje Američka filmska akademija. Evo sada i pojedinosti.

Hollywood se sinoć vratio uobičajenom glamuru, a Oskari su se – nakon 60 godina – vratili u Hollywood. U novoj, bogato ukrašenoj, dvorani – Kodak Theatru, smještenom na Hollywood Boulevardu, u blizini hotela u kojem su dodijeljeni prvi Oskari 1929. – noćas je održana dodjela ovogodišnjih nagrada za najbolja filmska ostvarenja protekle godine.

Nakon prilično turobne zime, koja je prošla u sjećanju napada od 11. rujna, Hollywood je ponovno raskošnom svečanošću pokazao da je – svjetska tvornica snova. Naravno, uz dužno poštovanje za prošlogodišnje tragične događaje – na koje je publiku u nenajavljenom nastupu podsjetio Woody Allen. No, vrijeme je da se posvetimo dobitnicima.

Filmom godine proglašena je drama redatelja Rona Howarda “A Beautiful Mind” o borbi cijenjenog američkog matematičara Johna Nasha s mentalnim oboljenjem. Za isto je djelo i sam Ron proglašen redateljem godine.

Film s najviše nominacija – “Gospodar prstenova – Družina prstena”, koji je nominiran za nagrade u ukupno 13 kategorija, glavne nagrade su zaobišle, no dobio je nagrade za najbolju filmsku glazbu i specijalne efekte. Slično se dogodilo i post-modernom mjuziklu australskog redatelja Baza Luhrmana “Moulin Rouge”, koji je nagrađen Oskarima za kostimografiju i umjetničku režiju, iako je nominiran i za film godine i – s Nicole Kidman – za najbolju žensku ulogu.

Oskar za najbolju mušku ulogu pripao je Denzelu Washingtonu, koji je proglašen glumcem godine za tumačenje lika beskrupuloznog policajca u filmu “Training Day”. Podsjetimo, favorit za nagradu u ovoj kategoriji bio je Russell Crowe, za ulogu šizofrenog matematičara u filmu “The Beautiful Mind”. Međutim, Crowe je Oskara odnio kući prošle godine za “Gladijatora”, što mu je donekle umanjilo šanse ove godine.

Bivša missica Halle Berry upisala se u povijest Hollywooda kao prva crnkinja koja je dobila Oskara za glavnu žensku ulogu. Halle Berry je, u žestokoj konkurenciji sa Sissy Spacek i Judy Dench, nagrađena za svoju ulogu konobarice udane za osuđenika na smrt u filmu “Monsters Ball” redatelja Marka Forstera. Da je svjesna važnosti svog postignuća, pokazala je i zahvalom punom suza nakon što je primila prestižni kip.

Ova je godina, vrijedi spomenuti bila doista povijesna za crnačke glumce. Po prvi su puta imali tri nominacije za glavne uloge – za Oskara je, uz Denzela Washingtona i Halle Berry, bio nominiran i Will Smith za tumačenje lika Muhameda Alija u filmu “Ali”.

Mlada Jennifer Connelly, kojoj je to bila prva nominacija, dobila je Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu za svoje tumačenje lika supruge šizofrenog matematičara Johna Nasha u filmu “A Beautiful Mind – Genijalni um”. Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Jim Broadbent, koji u filmu “Iris” tumači supruga britanske spisateljice Iris Murdoch.

Nagradu za najbolji strani film dobila je “Ničija zemlja” bosansko-hercegovačkog redatelja Danisa Tanovića. Primajući nagradu, Tanović je rekao je da taj Oskar “za njegovu zemlju” .“Ničija zemlja” već je nagrađena Zlatnim globusom za najbolji strani film, a u Cannesu je dobila posebnu nagradu žirija za scenarij.

U novouvedenoj kategoriji najboljeg animiranog filma, Oskar je pripao velikom hitu “Shrek” – nekonvencionalnoj filmsko bajci o princezi i čudovištu.

Počasni Oskari ove su godine dodijeljeni Robertu Redfordu, za njegov rad na promicanju neovisnog filma, i Sydneyu Poitieru, jedinom crncu nagrađenom Oskarom za glavnu ulogu, za životno djelo.

Inače, svečanost je vodila komičarka Whoopi Goldberg, koja je ovoga puta publiku podjednako zabavljala šalama, koliko i bizarnim kostimima – od kostima plesačice u mjuziklu do kostima hobbita. Manje su zabavne, vjerujemo, bile mjere sigurnosti koje su pratile svečanost – bili su tu nezaobilazni detektori za metal, blindirane limuzine i cijele postrojbe tjelohranitelja. Oni koji su pratili dolazak zvijezda s obližnjih tribina, morali su se ranije prijaviti i zatim proći kroz sigurnosne provjere. Čak je i postaja podzemne željeznice pod dvoranom Kodak bila zatvorena.

No, noć u Hollywoodu trajala je znatno duže od dodjele nagrada – dobitnici nagrada, pa i sve ostale zvijezde nastavljaju slaviti na privatnim zabavama.

XS
SM
MD
LG