Linkovi

Al-Qaida pripremala napad na Amerikance u Sarajevu (24/3/02) - 2002-03-24


Zgrada američkog veleposlanstva u Sarajevu i konzularno odjeljenje u Mostaru i dalje će biti zatvoreni usred novih informacija o mogućim al-Qaidinim terorističkim prijetnjama. Glasnogovornica State Departmenta, Jo-Ann Prokopowicz, istaknula je da sigurnosne mjere trebaju biti ponovno provjerene prije nego se donese odluka o otvaranju zgrada ove dvije američke diplomatske misije.

U medjuvremenu je nekoliko medija objavilo tekstove u kojima se citiraju riječi jednog visoko pozicioniranog bosanskog dužnosnika koji kaže da su al-Qaidini teroristi, na sastanku održanom u glavnom bugarskom gradu, Sofiji, planirali napade na Amerikance u Sarajevu te da su obavještajne službe u BiH dobile iz Sofije poruku o planovima al-Qaide.

Jedna od poruka, koju su presrele obavještajne službe, govorila je o tome da će se "…Amerikncima u Sarajevu dogoditi nešto slično kao u New Yorku u rujnu prošle godine…" te da će poslije takve akcije biti drugačije…Čim su dobile informacije od bugarske obavještajne službe vlasti u Federaciji BiH odmah su podigle na najvišu razinu stupanj sigurnosnih mjera. Oko zgrade američkog veleposlanstva rasporedjen je veći broj pripadnika protuterorističkih postrojbi s psima-tragačima.

Ove, povećane, mjere sigurnosti bile su prihvaćene od strane američkog diplomatskog osoblja kao dovoljne tako da su odustali od već planiranog napuštanja Sarajeva, ali veleposlanstvo je ostalo zatvoreno isto kao i konzularni odjel u Mostaru.

Američki dnevnik New York Times, takodjer, navodi sve ove podatke, a dodaju da u Pentagonu nisu mogli dobiti nikakvu informaciju o nekoj specifičnoj prijetnji al-Qaide u Bosni i Hercegovini. Njujorški dnevnik navodi i to da je bosanska policija privela nekoliko osoba, a spominje se ime Muniba Zahiragića, direktora islamske humanitarne organizacije “Bosanska idealna futura,” koja je poznata i pod imenom “Benevolentia International Foundation”i za koju se sumnja da je služila kao paravan za financiranje islamskih terorističkih skupina.

Dan prije nego je američko veleposlanstvo u Sarajevu primilo prijetnje, bosanska je policija upala u prostorije ove islamske humanitarne organizacije, gdje su zatekli oružje, planove za pravljenje bombi, zatim razne eksplozivne naprave te lažne putovnice.

Munib Zahiragić je bivši pripadnik tajne policije poznate pod imenom AID, a uhićen je pod optužbom za špijunažu za što može dobiti maksimalnu kaznu od deset godina zatvora. New York Times podsjeća da je bosanska vlada u siječnju pokrenula istragu o radu inozemnih humanitarnih organizacija, da bi prije dva tjedna istražitelji prijavili da iz tri islamske humanitarne organizacije nedostaju novčani fondovi. Jedna od njih bila i agencija kojoj je na čelu uhićeni Zahiragić. Sjedinjene su Države zamrzle svu imovinu te humanitarne organizacije koja je direkcije imala u američkim saveznim državama New Jersey i Illinois.

XS
SM
MD
LG