Linkovi

Washington namjerava znatno povećati pomoć za siromašne zemlje (21/3/02) - 2002-03-21


Predsjednik Bush kreće jutros u Meksiko, gdje će sudjelovati u radu konferencije Ujedinjenih naroda o razvoju. Cilj skupa u Monterreyu je smanjenje siromaštva u svijetu, te ravnomjernija raspodijela koristi od slobodne trgovine. Gospodin Bush traži od Kongresa da u razdoblju od tri godine, za oko 30 posto poveća američku pomoć namijenjenu razvoju siromašnih zemalja.

Posebni predsjednikov fond – nazvan Fond za izazov tisućljeća – namijenjen je nagradjivanju onih zemalja u razvoju koje provode gospodarske reforme, te potiču slobodno tržište. Gospodin je Bush zatražio od Kongresa da postupno, tijekom prvog trogodišnjeg razdoblja uspostavi program vrijedan 10 milijardi dolara. Nakon toga – počevši od 2006. godine – u predsjednikov bi se fond svake godine ubacivalo dodatnih 5 milijardi dolara.

To predstavlja veliki zaokret u američkom izdvajanju pomoći stranim zemljama, koje se zadnjih 10 godina smanjivalo. Uoči sastanka u Monterreyu, predstavnici Bijele kuće su izrazili nadu da će plan o povećanju medjunarodne pomoći umanjiti kritike američkih saveznika da administracija predsjednika Busha zapostavlja potrebe zemalja u razvoju, uz istovremeno povećavanje proračuna namijenjenog vojsci. Objavljujući svoj plan, predsjednik Bush je prošli tjedan rekao da svijet koji se mobilizirao u borbi protiv terorizma treba također podržati pozitivne snage u svijetu.

"Čak i dok se borimo kako bi porazili terorizam, trebamo se boriti i za vrijednosti koje život čine vrijednim življenja – za obrazovanje, zdravlje i ekonomske mogućnosti. To je istovremeno dio povijesti naše zemlje i zahtjev ovog vremena," kazao je predsjednik.

Ukoliko Kongres bude podržao predsjednikov prijedlog, gospodin Bush kaže da će sredstva biti upućena samo onim zemljama koje se bore za iskorjenjivanje korupcije, te za zaštitu ljudskih prava. Pomoć će biti upućivana i onim zemljama koje ulažu u obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, te otvaraju tržište i imaju proračunsku politiku kojom se pomaže privatni sektor.

"Veća pomoć razvijenih zemalja mora biti uvjetovana većom odgovornošću zemalja u razvoju,” izjavio je.

Gospodin je Bush rekao da će državni tajnik Colin Powell i ministar financija Paul O'Neill surađivati s međunarodnom zajednicom u cilju utvrđivanja “jasnih, konkretnih i objektivnih” kriterija za mjerenje napretka koji ostvaruju zemlje u razvoju. Predsjednik je rekao da će veću američku pomoć dobiti one zemlje čiji čelnici vladaju pravedno, te ulažu u svoje stanovništvo i potiču slobodno gospodarstvo.

Na meksičkom će skupu biti riječi i o posljedicama globalizacije gospodarstva. Neke zemlje u razvoju tvrde da je globalizacija vrlo malo pridonijela popravljanju socijalnih uvjeta u kojima žive siromašni, dok je istovremeno povećala profite bogatih.

Predsjednik Bush je rekao da slobodna trgovina potiče kreativnost i gospodarski razvoj, što vodi jačanju demokracije i poštivanja ljudskih prava. On je dodao da će sredstva iz takozvanog Fonda za izazov tisućljeća biti upućena zemljama s otvorenim tržištem i razumnom proračunskom politikom, te zemljama koje punu pažnju posvećuju obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

"Trgovina je pogonska snaga razvoja; njenim poticanjem pomoći ćemo zadovoljavanju potreba siromašnih zemalja. Da bi se uspjelo u razvoju, gradjani moraju biti pismeni, zdravi, te pripremljeni i sposobni za rad. Pomoć namijenjena razvoju može pomoći siromašnim zemljama u zadovoljavanju tih obrazovnih i zdravstvenih potreba," istaknuo je.

Gospodin Bush kaže da će povećanje američke pomoći također pridonijeti jačanju borbe protiv AIDSa. Pomoći će se i u kupovini stručnih knjiga za obrazovanje učenika i budućih stručnjaka u islamskim i afričkim zemljama. Predsjednik kaže da donatori moraju pomoći u premošćavanju jaza izmedju najbogatijih i najsiromašnijih zemalja svijeta. U suprotnom - rekao je - “zemlje koje su neuspješne” u zadovoljavanju osnovnih potreba svojih stanovnika, mogu postati utočišta za teroriste.

"Sve veći jaz između bogatstva i siromaštva, izmedju ponudjenih prilika i bijede, istovremeno stavlja na ispit našu suosjećajnost, te postaje izvor nestabilnosti. Tome se moramo suprotstaviti. U sve širi krug razvoja moramo uključiti svakog Afrikanca, svakog Azijata, svakog Latinoamerikanca i svakog muslimana,” dodao je.

Predsjednik Bush će na sastanku u Meksiku – kako se očekuje – ponoviti svoj poziv zemljama donatorima da polovicu svoje pomoći upućuju kao donacije, a ne kao zajmove. Time bi se pomoglo da se udvostruče ekonomski potencijali najsiromašnijih zemalja u tijekom sljedećih 10 godina.

XS
SM
MD
LG