Linkovi

Američka kultura zapanjuje izbjeglice (19/3/02) - 2002-03-21


Kada je, prije nekoliko godina došao u Sjedinjene Države kao izbjeglica iz Somalije, Ahmed Maalim je bio vrlo ponosan što je već u prvih par tjedana boravka u Washingtonu savladao kretanje u regiji sredstvima javnog prijevoza. No, stigao je i prosinac te godine, i s njim i prva blagdanska sezona. Novi je useljenik odjednom izgubio svoju orijentaciju na redovno korištenim autobusnim linijama.

Više nije uspio otkriti koji autobus vozi na njegovo odredište, u predgrađe New Carrolton. Prvome koji je došao, na ploči s natpisom odredišta pisalo je "Seasons Greetings". Slijedeći je imao natpis "Happy Holidays". Odjednom, prisjeća se danas gospodin Maalim, svi su autobusi vozili na nova odredišta.

Mnogi Amerikanci nikada ni ne misle da bi se detalji iz svakodnevnog života možda trebali učiti – oni su s njima odrasli. No, za pridošlice, i svakidašnjica često predstavlja kulturološke izazove. Posljednjih godina, novim useljenicima u Sjedinjene Države u tome pomažu stručnjaci koji same sebe nazivaju "kulturološkim brokerima". Jedna od njih je i psihološkinja Mary Pipher, koja je o tome i napisala knjigu pod naslovom "Usred svijeta: svijet izbjeglica dolazi i u naš grad".

Gospođa Pipher latila se svog zadatka da pomogne ljudima u ovladavanju i razumijevanju drugih kultura kada je, tijekom posljednjeg desetljeća, savezna vlada upravo njezin grad Lincoln, u saveznoj državi Nebraski, odabrala za jedno od prvih mjesta prihvata novopridošlih izbjeglica. Lincoln praktički nema nezaposlenosti, a troškovi života su vrlo mali, što se činilo dobrim izborom za pridošlice.

U međuvremenu, u Lincolnu su pridošlice promijenile duh grada jednako kao što je i grad izmijenio njih. Od zajednice koja je bila gotovo potpuno homogena, nastala je jedna vrlo šarolika – u školama u Lincolnu sada se nalaze djeca koja potječu iz pedesetak raznih zemalja i govore na 32 različita jezika.

Prema posljednjim podacima Saveznog ureda za popis stanovništva, onima iz 2000-te godine, 28 milijuna stanovnika Sjedinjenih Država rođeno je u nekoj drugoj zemlji. Dakle, svaki deseti stanovnik je useljenik. Poput Ahmeda Maalima, s početka naše priče, mnogima od njih mnoge su stvari ne samo strane, nego i potpuno nepoznate.

Mary Pipher i njezine kolege na istom zadatku uče, primjerice, izbjeglice iz ekvatorijalne Afrike, koji se nađu u gradovima američkog Srednjeg Zapada, kako da hodaju po snijegu i zaleđenim ulicama. Osim tako drastičnih primjera aklimatizacije ima i mnogo blažih pitanja koja treba pojasniti. Recimo, većina pridošlica vjeruje svemu što vidi na televiziji, misleći pritom da to čini glavninu života prosječnih Amerikanaca.

Kako kaže Mary Pipher, gotovo redovito, novim sugrađanima treba reći da većina Amerikanaca živi mirnim životima, provodeći više vremena u sađenju cvijeća u svojim vrtovima, nego u pljačkanju banaka i preljubima. Mnogi useljenici, naime, vjeruju da stil života kakav se prikazuje u televizijskim soap operama ustvari točno odgovara životu prosječnih građana.

XS
SM
MD
LG