Linkovi

Lov na talibane i pripadnike al-Qaide seli se u Pakistan? (21/3/03) - 2002-03-21


“New York Times” jutros javlja da bi Sjedinjene Države mogle nastaviti lov na talibane i pripadnike al-Qaide i u Afganistanu. Zapovjednik američkih snaga u bazi Bagram u Afganistanu, general Franklin Hagenback izjavio je da bi amseirčke snage mogle prijeći granicu i ući u Pakisatn da bi zarobile ili ubile borce al-Qaide i talibana, za koje se vjeruje da su potražili utočište u toj zemlji. Kako piše “Times”, general Hagenback ipak je dodao da bi to ipak bilo posljednje rješenje, koje bi podrazumijevalo i prethodno odobrenje pakistanskih vlasti.

Njujorški dnevnik također javlja da je glavna tužiteljica haaškog Tribunala Carla Del Ponte oštro kritizirala Beograd i NATO savez zbog toga što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi. Gospođa del Ponte je tijekom posjeta sjedištu Ujedinjenih naroda u Ženevi kazala da je nisu iznenadile dvije nedavne neuspješne akcije SFOR-a na hvatanju Karadžića i Mladića. “Pokušala sam bez uspjeha objasniti SFOR-u da ih neće uhititi ako namjerava poslati dvije stotine vojnika iz svoje baze u neko selo” – rekla je tužiteljica del Ponte. Gospođa del Ponte je – kako piše “Times” SFOR-u ponudila vlastito rješenje – da se u hvatanje Karadžića i Mladića upute vojnici u civilu, no njen je prijedlog odbijen.

“Los Angeles Times” jutros posvećuje opsežan članak upravo usvojenom zakonskom prijedlogu o reformi financiranja političkih kampanja. Kako piše losanđeleski dnevni list, ovaj povijesni zakon prvi je od skandala Watergate koji će ozbiljno ograničiti ogromne financijske donacije koje se slijevaju u američku politiku. Zbog nove zabrane neograničenih donacija korporacija, pojedinaca i sindikata – piše “Times” - američki glasači sada mogu očekivati agresivnije pozive za manjim osobnim donacijama za svoje političare.

XS
SM
MD
LG