Linkovi

Uhićenje američkog diplomata nameće odluku o obustavi pomoći Beogradu (20/3/02) - 2002-03-20


Uvodnici i redakcijski komentari vodećih američkih listova uglavnom se bave srednoistočnim temama, zatim krizom u vrhu katoličke crkve u Sjedinjenim Državama, te nekim ekonomskim temama koje su izravno vezane i za političku scenu.

Kongres je obvezao američku vladu da do kraja mjeseca procjeni surađuje li Beograd na zadovoljavajući način s Haškim tribunalom za ratne zločine. Ukoliko ocjena bude negativna – američka pomoć Jugoslaviji bit će obustavljena. Washington Post smatra da Beograd ne samo što ne suradjuje s tribunalom u den Haagu, nego ne ispunjava ni ostale postavljene uvjete: vlasti još nisu oslobodile kosovske Albance koji se nalaze u zatvorima, a nastavljeno je i financiranje vojske bosanskih Srba.

Povod redakcijskom komentaru Washington Posta bilo je 15-satno zadržavanje američkog diplomata. To je uhićenje “dramatični dokaz da su jugoslavenska federalna vlada i vojni establishment ostaju potpuno nepodobni za zapadnu podršku i suradnju” – piše list i dodaje: “Federalna vlast, pod predsjedništvom Vojislava Koštunice već je kriva za potpuni izostanak suradnje s Haškim tribunalom ... svjesno blokirajući poduzimanje akcije protiv 20 osoba optuženih za ratne zločine i dopuštajući da vojni i policijski establishment koji je stvorem u Miloševićevo vrijeme i dalje normalno funkcionira".

Takvo ponašanje – prema ocjeni Washington Posta – nameće odluku o obustavi američke pomoći Beogradu. List razmatra i mogućnost ponovnog uvodjenja gospodraskih sankcija te blokiranje prijema Jugoslavije u financijske i druge institucije. To bi se, medjutim, loše odrazilo na demokratska čelništva Srbije i Crne Gore.

O povezanosti politike i financijske pomoći piše i uvodničar Huston Chronicla. Konfrerencija Ujedinjenih naroda o financiranju razvoja započela je u meksičkom gradu Monterreyu, s ciljem da utvrdi što industrijski razvijeni svijet treba učiniti kako bi pomogao zemljama u razvoju. Medju glavnim temama je i prijedlog predsjednika Svjetske banke Jamesa Wolfensena da se udvostruči pomoć najsiromašnijim zemljama.

XS
SM
MD
LG