Linkovi

Pentagon brani procjene visokog broja poginulih neprijatelja  (20/3/02) - 2002-03-20


Najveća kopnena vojna operacija u Afganistanu, koju su predvodile Sjedinjene Države, završena je, a visoki dužnosnici Minsitarstva obrane ocjenjuju je kao vrlo uspješnu.

Upitate li neku prosječnu osobu kako bi izmjerila uspjeh neke vojne operacije, vjerojatno će vam odgovoriti da se to prvenstveno mjeri brojem ubijenih neprijatelja.No prebrojavanje žrtava kao mjerilo uspjeha predstavlja problem za Pentagon - posebice nakon dvotjedne operacije Anaconda, koja je vodjena na otprilke 200 četvornih kilometara brdovitog područja istočnog Afganistana. Borba je vodjena protiv - kako se procjenjuje - nekoliko stotina boraca iz redova talibana i al-Qaide. Brigadni general američkog ratnog zrakoplovstva Johna Rosa glasnogovrnik je Združenog stožera svih rodova američke vojske. "Mi ne brojimo leševe odavde" kaže on.

General Rosa slijedi primjer ministra obrane Donalda Rumsfelda, za kojeg se zna da se protivi praksi brojanja poginulih. Taj njegov stav datira još iz vremena vijetnamskog rata, gdje su brojevi o poginulim neprijateljskim vojnicima ostavljali pogrešan dojam, jer su ih zapovjednici na terenu preuveličavali da bi impresionirali Pentagon. "Dovoljno sam star da sam mogao gledati vijetnamski rat i brojanje tijela i nisam nikad smatrao da je to impresivno. Više se radi o tome - znam što znam, a znam što ne znam. I kako sad mogu stajati ovdje kad znam da ne znam koliko je ljudi ubijeno? Jednostavno - ne znam. I mislim da nitko ne zna".

No dužnosnici Pentagona odmah naglašavaju kako nepostojanje službenog broja ubijenih neprijatelja ne znači da u ministarstvu obrane misle kako je operacija Anacodna bila neuspješna. Kažu kako je kampanja, koju je provelo oko dvije tisuće američkih, afganistanskih i koalicijskih vojnika - kroz doline i planine južno od Gardeza - djelotvorno onemogućila ostacima talibana i al-Qaide da koriste ovo zabačeno područje s mnogim pećinama kao bazu za svoje operacije.

Isti dužnosnici ističu kako su snage koalicije zaplijenile i dosta oružja i streljiva, a otkriveni su i dokumenti s vrijednim obavještajnim podacima. Također je zarobljeno oko 30 osumnjičenih pripadnika al-Qaide i talibana, koje se sad ispituje. Informacije koje se od njih budu saznale mogle bi pomoći u budućim operacijama u Afganistanu i drugdje...No neki afganistanski zapovjednici tvrde da su stotine pripadnika al-Qaide uspjele pobjeći ispred savezničke ofenzive, unatoč nastojanjima da se presjeku putevi za bijeg.Glavna glasnogovornica u Pentagonu Victoria Clarke osporava ovu tvrdnju. "Uzevši u obzir teren i poroznost granice s Pakistanom, je li koji od njih uspio pobjeći u okolicu ili prebaciti se preko granice? Vjerojatno jest, no ne radi se o nekom velikom broju. U svakom slučaju nismo vidjeli neki veliki broj njih kako bježi".

I Afganistanski zapovjednici osporavaju tvrdnje američkih časnika na terenu koji navode da su stotine al-Qaidinih i talibanskih boraca ubijeni u operaciji Anaconda - procjena koja se temelji na snimkama iz zraka prije bombardiranja...Novinari koji su boravili na bojišnici također su doveli u pitanje procjenu broja poginulih neprijatelja, izvještavajući da su vidjeli tek nekoliko tijela poginulih neprijatelja.

No Pentagon brani procjene visokog broja poginulih neprijatelja - iako priznaju da za to postoji malo čvrstih dokaza. Dužnosnici Ministarstva obrane kažu kako bi se mnogi poginuli mogli nalaziti u bombardiranim pećinama. Dodaju da su možda neki drugi pak na brzinu pokopani u neoznačenim grobovima. Isti dužnosnici također ukazuju na razarajući učinak američkih visoko-eksplozivnih bombi. Jedan od glasnogovornika Pentagona je izjavio da ako se bomba s više od dvjesto kilograma eksploziva baci na skupinu od trideset-četrdeset boraca al-Qaide ili talibana, ostat će tek nekoliko ostataka njihovih tijela. Isti dužnosnik dodaje da kad su otmičari samoubojice obrušili zrakoplov na Pentagon prije šest mjeseci, od 180 poginulih tek je nešto više od polovice njihovih tijela bilo pronađeno.

XS
SM
MD
LG