Linkovi

Prljava kampanja za Oskare (18/3/02) - 2002-03-18


24. ovog mjeseca, Hollywood će dodijeliti godišnje nagrade svoje Akademije za film - Oskare. Filmski studiji, a i sami autori, čine sve da privuku pažnju na svoja ostvarenja. Međutim, kako javlja Mike O'Sullivan, ovogodišnja utrka za Oskare preuzela je neke značajke političkih kampanja, izazvavši lavinu kritika da se one vode na vrlo prljav način.

Časopisi posvećeni filmskoj industriji, kao i lokalni listovi donose danomice reklame za filmove, nominirane za Oskare, i to, gotovo bez izuzetka preko čitavih stranica. Ovih su dana ti oglasi ponajviše namijenjeni očima pet tisuća sedamsto članova Akademije za filmsku umjetnost, koji biraju dobitnike Oskara.

Radi se o vrlo odgovornoj obvezi, smatra član Akademije, redatelj Ron Howard, vodeći kandidat u kategoriji najbolje režije, za film "Genijalni um": "Shvaćam to glasovanje kao vrlo ozbiljnu stvar. I svi drugi koje znam isto tako tome posvećuju punu pažnju i pokušavaju biti na visini odgovornosti."

Ove godine, kaže gospodin Howard, kampanja kojom se pokušava privući pažnju glasača za Oskare dobila je svoju tamnu stranu nakon što je na internetu i u trač-rubrikama njujorških novina osoba kojoj je posvećen njegov film "Genijalni um", matematičar John Nash, bio optužen za antisemitizam i napuštanje nezakonitog djeteta. Kolumnist Matt Drudge, koji publicira na Internetu, napisao je također da film potpuno ignorira događaje iz stvarnog života Johna Nasha koji nagovješćuju da je on homoseksualac.

Iz takvih se napisa vrlo brzo stvorila kontroverza o kojoj su izvijestili i svi vodeći listovi. John Nash, kao što se to jasno vidi u filmu, tijekom gotovo čitave karijere patio je od teške mentalne bolesti, a Nobelovu nagradu za medicinu dobio je mnogo godina nakon što je postavio nagrađenu teoriju igre. Film se temelji na knjizi istog naziva biografkinje Sylvije Nasar, koja kaže da su optužbe, iznesene u medijima, iznikle nakon što su određeni događaji u životu gospodina Nasha bili protumačeni potpuno izvan konteksta u kojemu su se dogodili.

Kako kaže gospođa Nasar, John Nash nikada nije bio ni rasist, ni homoseksualaca, niti loš otac. Iste su tvrdnje ponovili i sam gospodin Nash i njegova supruga u nedavnom televizijskom intervjuu. U Hollywoodu, nitko ne zna odakle su ta govorkanja potekla, ali sumnja je pala na filmske studije koji reklamiraju suparničke filmove u ovogodišnjoj konkurenciji.

Za sada, studio Miramax, poznat inače po svojim agresivnim pred-oskarovskim kampanjama, niječe ikakvu vezu s objedama na račun gospodina Nasha. Glumac Russell Crowe, koji u filmu tumači ulogu Johna Nasha, za koju se vrlo detaljno i dugo pripremao, kaže da je krajnje neodgovorno citirati izjave gospodina Nasha, koje je on dao u vrijeme dok je njegova bolest, shizophrenija, bila na vrhuncu: "Neko vrijeme, on se smatrao mišem. U jednom se trenutku proglasio guvernerom Antarktika. Radi se o osobi koja je primala poruke od vanzemaljaca na stranicama New York Timesa. On je bio vrlo bolestan čovjek."

Redatelj Ron Howard smatra da je sramotno prenositi metode politike, s njezinim kampanjama ocrnjivanja, na čovjeka koji je danas, u dobi od 72 godine, konačno, pobijedio svoju tešku bolest, prošavši pri tom kroz 35 godina dugo razdoblje pakla. Negativizam i nepoštena kampanja ne pomažu nikome, ustraje gospodin Howard, dodajući da se poštena promidžba filmova provodi bez da se ocrnjuju konkurenti.

XS
SM
MD
LG