Linkovi

Tribute In Light - spomenik poginulima 11. rujna (17/3/02) - 2002-03-17


Od prošlog ponedjeljka, na Manhattanu se svake večeri pale dva ogromna svjetlosna snopa, simbolizirajući tornjeve srušenog Svjetskog trgovinskog centra. Oni predstavljaju spomenik poginulima, kao i pomoć u procesu zacjeljivanja rana onih koji za poginulima žale…. U slijedećem prilogu donosimo isječke razgovora koji je naš izvjestitelj iz New Yorka vodio s jednim od umjetnika koji su zamislili ovaj projekt. Čut ćemo i rekacije Njujorčana dan nakon uključivanja svjetala.

Spomenik The Tribute in Light - u slobodnom prijevodu: Štovanje putem svijetla – plod je mašte i rada dva arhitekta i dva umjetnika. Na ideju su, neovisno jedni o drugima, došli neposredno nakon napada 11. rujna. Uskoro je njih četvoro počelo surađivati kako bi ostvarili svoju viziju spomenika.

Jedan od umjetnika, Julian LaVerdiere, kaže da je prvotni poriv za spomenik bio rezultat jednog osjećaja nemoći, kao i potrebe za umjetničkim izražajem. Koncept spomenika vukao je svoje korjene u osjećaju žalosti i patnje za ubijenima, kao i za samim tornjevima čija ga je sve-nadrastajuća visina godinama inspirirala: "Biti u New Yorku taj prvi tjedan, gledati rupu kako zjapi na horizontu, među siluetama nebodera, -- bilo je paralizirajuće i vrlo uznemirujuće. Postojao je osjećaj poput onoga koji se zove “sindrom fantomske noge“. To je kad nakon recimo amputacije noge osjećate da je noga još uvijek tu… na njoj osjećate i fizičke podražaje , čak i bol…dakle na mjestu noge koje više nema…i ja sam na neki čudan način osjećao kao da su te zgrade još uvijek s nama…. Stoga smo pomislili da – ukoliko postoji način za podizanje snopa svjetla, da će on možda imati zacjelujući učinak po grad, jer će pružiti odredjeni surogat u koji će ljudi moći projicirati svoje emocije. Nešto poput velike zavjetne svijeće ili vječne vatre….neizmjerno sjajne i široke. Ta su svjetla toliko sjajna da ih možete vidjeti s udaljenosti od 40 milja, barem što se tiče lokacija u New Yorku, New Jerseyu, te Connecticutu, odakle smo uvijek mogli vidjeti tornjeve Svjetskog trgovinskog centra…"

Estetski gledano, što vama predstavlja svjetlo? Zašto je upravo svjetlo prigodna metafora za izražavanje onoga što mislite da treba biti izraženo?

"Mislim da svjetlo ima jednu pan-kulturalnu kvalitetu, koja nadilazi razlike u kulturama – dakle, prisutna je u svim kulturama. Stoga ju svi u New Yorku mogu razumjeti. Dakle, ne odnosi se samo na neki odredjeni motiv ili gubitak. Svjetlo nije karakteristično isključivo za pojedine vjere, ili pak za odredjene političke ciljeve… Svjetlo je nešto u što svi mi možemo projicirati svoju nadu i svoju predodžbu postojanosti. Svjetlo je nešto što je imanentno svim kulturama. A u ovom trenutku refleksije i žalosti, vrlo je važno ne zaboraviti da je čitav svijet nešto izgubio" - rekao je Julian LaVerdiere.

Prošli ponedjeljak, taj je dugo očekivani trenutak stigao kada je 88 svjetlosnih snopova – dakle – njih 44 za svaki toranj, usmjereno prema nebu i – upaljeno. Bio je to svečani dogadjaj, kojem su nazočili i gradonačelnik i guverner države, kao i mnogi drugi.

Poslušajmo kako su reagirali Njujorčani:

"Bio sam u Brooklynu.. i mogao sam jasno vidjeti kako svjetlo reflektira od oblaka, baš onako kao što se i mislilo da će biti. I – to me je na neki način ispunilo užasnim osjećajem tragedije i gubitka, opustošenosti. Svjetlosni se snopovi mogu vidjeti sa velike udaljenosti i – budući da se radi o – blizancima, oni podsjećaju na same tornjeve Svjetskog trgovinskog centra" - rekao je jedan muškarac. "Svjetla na neki način predstavljaju svršetak. Jest da se radi tek o simbolu – no, bolje se osjećam kada tamo nešto stoji, umjesto - praznine.." - opisuje svoje osjećaje jedna Newyorčanka.

Spomenik Štovanje putem svijetla imat će ograničeno trajanje, dok se radi na planovima za konstrukciju stalnog spomenika žrtvama terorističkih napada od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG