Linkovi

Do ljeta, zakon o zaštiti potrošača (14/3/02) - 2002-03-14


Hrvatska je među posljednjim evropskim državama koje još nemaju zakon o zaštiti potrošaca. Uoči Svjetskog dana potrošača Ministarstvo gospodarstva predstavilo je prijedlog zakona koji bi trebao biti usvojen ovog ljeta.

Dobije li prevelik telefonski račun, potrošaču u Hrvatskoj ostaje samo da ga plati - ne želi li ostati bez telefonske linije. Kupi li proizvod na kojem prilikom korištenja primjeti nedostatak može ga jedino baciti u smeće.

Zamjena i povrat novca ovdje spadaju u sferu naučne fantastike.

Tri godine nakon Albanije, i Hrvatska bi ovog ljeta konačno trebala usvojiti zakon i tako napraviti prvi korak u cilju zaštite potrošača i njihovih prava. Hrvatska ne samo da je Poveljama UN obavezna regulirati zaštitu građana kao potrošača već je na to primorana potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Pomoćnica ministra gospodarstva za međunarodne odnose Olgica Spevec najavila je da će Zakon o zaštiti potrošača biti usvojen u lipnju ili srpnju. "Biti će to prvi hrvatski zakon izrađen u skladu sa zahtjevima EU," kazala je na konferenciji za novinare.

Prije točno godinu dana nacrt ovog zakona povučen je iz parlamenta. Zbog prekoračenja šestomjesečnog roka zakon nije stigao do drugog saborskog čitanja i cijela je procedura vraćena na početak. Potrošačke udruge resorno su ministarstvo otpužile za odugovlačenje u korist gospodarskih lobija.

Pomoćnica ministra gospodarstva Spevec odbacila je optužbe tvrdeći da je zakon povučen iz saborske procedure zbog usklađivanja sa propisima EU.

Usvoji li se novi zakon hrvatski će potrošači moći sudjelovati u radu državnih tijela koja odlučuju o pravima potrošača. Predviđene su prekršajne kazne za trgovce koji ne poštuju kupoprodajne ugovore, ne istaknu cijene, rok upotrebe i jasnu deklaraciju o proizvodu. Na deklaraciji prehrambenih proizvoda morat će biti označeno da li su genetski modificirani.

Regulirana je i prodaja energenata, telekomunikacijskih usluga i vode. Distributeri, uglavnom monopolistička poduzeća, morat će izdavati račune koji će odražavati stvarnu potrošnju. Zanimljivo je da ni ovaj zakon potrošače ne štiti od monopolista na čije su usluge osuđeni. Zakon ne predviđa kazne za monopoliste ali ih je predvidio za "male trgovce".

Svjetski dan potrošača obilježava se svakog 15. ožujka od 1983. u 110 država koje zakonom i institucionalno štite potrošače. Za razliku od Hrvatske prirodni monopol u tim zemljama ograničava država.

XS
SM
MD
LG