Linkovi

Američki Senat - rasprava o kloniranju (13/3/02) - 2002-03-13


Senat američkog Kongresa raspravlja o zakonu o zabrani kloniranja ljudi. Rasprava se uglavnom svodi na pitanje da li da zakonska mjera bude onako stroga kao što je ona koju je usvojio Zastupnički dom, ili da se dozvoli kloniranje embrija kao potencijalnog izvora terapeutskih matičnih stanica. O političkoj raspravi, koja bi mogla utjecati na provođenje američkih medicinskih istraživanja, prilog je pripremio David McAlary.

Nitko u Senatu ne zalaže se za kloniranje ljudi. Predsjedateljica Senatskog odbora za pravosuđe, Diane Feinstein, kaže da je sama ideja o stvaranju identične genetske kopije nekog pojedinca od jedne njegove stanice moralno neprihvatljiva: "Kloniranje je jedna od onih riječi, odnosno zamisli koje izazivaju u ljudima jezu i vizije o apokaliptičkom svijetu u kojemu istim korakom marširaju tisuće jednakih ljudi. U našem društvu prevladava stav da bismo trebali zabraniti kloniranje ljudi." Rasprava se vodi oko toga treba li zbraniti kloniranje ljudskih embrija. Oni su bogat izvor matičnih stanica, nezrelih stanica koje se u embriju mogu razviti u bilo koje tkivo. Znanstvenici žele raditi s tim stanicama kako bi istražili njihove potencijale u izliječenju bolesnih tkiva.

Zastupnički dom Kongresa, koji kontrolira Republikanska stranka predsjednika Busha, usvojio je u srpnju zakonsku mjeru kojom se zabranjuje i takvo kloniranje, čija je svrha potpuno terapeutska, jednako kao i ono koje bi rezultiralo kopiranjem neke osobe.

Predlagač zakona, zastupnik Dave Weldon, iz Floride, tvrdio je da je uništavanje embrija, - pa makar on bio star tek par dana - u istraživačke svrhe, ustvari uništavanje ljudskog života. Dodao je da bi dozvola za kloniranje embrija mogla dovesti do potajnog kloniranja ljudi: "S obzirom da bi se usađivanje klona u maternicu neke žene odvijalo pod zaštitom privatnosti odnosa pacijenta i liječnika, a istraživački laboratoriji diljem Sjedinjenih Država proizvode velike količine takvih embrija, bilo bi samo pitanje vremena prije nego što bi neki liječnik ignorirao zakon i usadio neki takav embrio u maternicu neke žene."

Suprotnog je stava, - u raspravi u Zastupničkom domu, prošle godine -, bio njegov stranački kolega James Greenwood, iz Pennsylvanije. On je bio predlagač suparničke zakonske mjere, kojom bi bilo dozvoljeno kloniranje embrija u terapeutske svrhe: "Želim da se zakonom zabrani kloniranje ljudi u reproduktivne svrhe, ali da se dozvoli daljnje, vrlo ograničeno istraživanje. Nažalost, Zastupnički dom je ustuknuo pred sijačima panike i glasao za zakonski prijedlog zastupnika Weldona."

Sada se pred istim izborom nalazi i Senat, ali on je pod kontrolom oporbene Demokratske stranke. Isto se tako raspravlja o dvije suprotstavljene zakonske mjere, kao što je bilo prošle godine u Zastupničkom domu. Ali, za razliku od Zastupničkog doma, Senat raspolaže sa siječanjskom preporukom u korist kloniranja embrija u svrhu proizvodnje matičnih stanica, koju je objavio panel stručnjaka Nacionalne akademije znanosti. Preporuka odražava konsenzus američke znanstvene zajednice.

Panelom je predsjedavao Irving Weissman, liječnik sa sveučilišta Stanford, koji je tom prilikom rekao: "Znanstvenici smatraju slobodu istraživanja iznimno važnom. Preporučiti ograničenja na istraživanja je vrlo ozbiljna stvar i razlozi za takva ograničenja moraju biti više nego uvjerljivi. Ne postoje ni znanstveni ni medicinski razlozi da se zabrani stanična transplantacija u cilju proizvodnje matičnih stanica. Takva bi zabrana zasigurno zatvorila vrlo obećavajuće perspektive znanstvenih i medicinskih istraživanja."

Međutim, panel stručnjaka Nacionalne akademije znanosti nije se bavio pitanjem etičnosti kloniranja embrija, a upravo na tome počiva najveći dio političkih rasprava. Predsjednik Bush vrlo često spominje etičnu stranu tih istraživanja u pokušaju da uvjeri Kongres da usvoji restriktivnije mjere u vezi kloniranja. Tako je bilo i u nedavnom govoru na Medicinskom fakultetu, u saveznoj državi Wisconsin. "Čak niti najsvijetliji ciljevi ne opravdavaju sva sredstva. Život sam po sebi treba poštivati i štititi. U biomedicinskim istraživanjima, bavimo se samim osnovama života, pa zakon mora biti jasan i čvrst u obuzdavanju lakomislenih i bezobzirnih i zaštiti onih koji sami ne mogu dignuti glas u svoju obranu" - rekao je gospodin Bush.

Očekuje se da će Senat glasati o ova dva suprotstavljena zakonska prijedloga tijekom ožujka, a rezultat bi mogao biti vrlo blizak. Demokrati imaju malu većinu, ali iskustva iz glasanja u Zastupničkom domu, kao i opredjeljivanje jednog demokratskog senatora za blok protivnika kloniranja embrija, pokazuju da se rasprava ne vodi strogo u okvirima stranačke pripadnosti. Ukoliko Senat usvoji manje restriktivnu mjeru, onda slijedi dogovor sa Zastupničkim domom oka usklađivanja dviju verzija u jednu jedinstvenu koja će otići na potpis predsjedniku Bushu i tako postati zakon.

XS
SM
MD
LG