Linkovi

Američka svakidašnjica šest mjeseci nakon terorističkih napada (11/3/02) - 2002-03-11


Prije točno šest mjeseci, 11. rujna prošle godine, teroristi su namjerno udarili otetim zrakoplovima u Svjetski trgovinski centar i Pentagon, pri čemu je ubijeno više od 2.600 osoba. Ovaj je događaj također doveo do američkog rata protiv terorizma. Danas se život u Sjedinjenim Državama doima poput života prije napada od 11. rujna, no, istodobno, mnogo se toga ipak promijenilo.

U jednoj galeriji u centru Chicaga već preko mjesec dana postavljena je izložba posvećena posljedicama napada na Svjetski trgovinski centar. Mary Sorenson iz Ann Arbora u Michiganu ova izložba podsjeća na sve na što od rujna prošle godine ne želi misliti.

"Poslije napada prestala sam gledati televiziju, tako da su ove slike na izložbi prve slike tog sadržaja koje sam vidjela. Nisam čitala tisak, niti knjige. Ove slike su duboko potresne," rekla je.

Šest mjeseci nakon napada, kojega su mnogi Amerikanci usporedili s japanskim napadom na Pearl Harbor 1941, mnogi još uvijek osjećaju istu bol. Jackie Reece iz Washingtona kaže da je i danas ogorčena zbog gubitka života u terorističkim napadima od 11. rujna, no i zbog – kako kaže – manjka razumijevanja.

"Smeta me manjak razumijevanja na obje strane. Svi smo mi ljudska bića. Oni koji su bili napadnuti nisu bili životinje, niti su to bili oni koji su izvršili napade, barem to nije kultura iz koje su došli," kazala je.

U mnogim aspektima, život u Sjedinjenim Državama poprilično se normalizirao. Sudjelovanje u vjerskim obredima, koje je naglo poraslo nakon napada, ponovno se vratilo na ustaljenu razinu. Nedavno provedena anketa pokazala je da danas oko 35 posto Amerikanaca strahuje da bi mogli postati žrtve terorističkih napada. U listopadu prošle godine, od takve je mogućnosti strahovalo 59 posto ispitanika.

Ipak, američka svakodnevnica donekle se promijenila. U zračnim lukama uvedene su strože mjere sigurnosti. U Chicagu, u nekim se poslovnim zgradama očekuje od posjetitelja da prođu kroz detektore za metal, a u drugima, oni koji nemaju zakazane sastanke ne mogu ući niti u predvorje. Napadi od 11. rujna također su promijenili način na koji neki vide ostatak svijeta.

David Tynan, koji je prije šest mjeseci radio u Londonu, kaže da je danas otporniji, umjereniji i tolerantniji prema svijetu. Kako dodaje, život u inozemstvu pokazao mu je da Amerikanci slabo razumiju druge zemlje i kulture.

"Mislim da Amerikanci, općenito govoreći, nisu doista svjesni zbivanja na vanjskopolitičkoj sceni. Ako je ova tragedija dala nešto pozitivno, to je činjenica da nam je poslužila kao poziv na buđenje," rekao je.

Nedavne ankete pokazale su da 82 posto Amerikanaca podržava predsjednika Busha. U danima nakon napada, predsjednik Bush je poručio zemlji da će rat protiv terorizma potrajati. Phil Shandling iz Chicaga kaže da prihvaća tu mogućnost, čak i ako to bude značilo upućivanje američkih snaga u žešće borbe. Kako kaže, “zadanu misiju treba provesti do kraja”. Ankete također pokazuju da većina Amerikanaca podržava vojnu akciju protiv talibana i al-Qaide u Afganistanu, no javna je podrška nešto slabija za moguću jednostranu američku akciju protiv terorizma u drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG