Linkovi

Razlozi za uvođenje zaštitnih tarifa na uvozni čelik (6/3/02) - 2002-03-06


Administracija predsjednika Busha jučer je uvela nove tarife na uvoz čelika, koje bi američkoj industriji čelika dale tri godine za oporavak. Kako izvješćuje Barry Wood, nove bi tarife mogle dovesti do trgovinskog rata sa zemljama koje izvoze čelik.

Predsjednik Bush je na kraju pronašao kompromisno rješenje. Industriji čelika dao je manju zaštitu nego što je ona tražila. No, uvedene tarife, koje za neke proizvode iznose i do 30 posto, dovest će do povećanja cijena uvoznog čelika i otežati položaj stranih izvoznika. Strane bi zemlje zauzvrat mogle i same uvesti ograničenja na uvoz američke robe.

Robert Zoellick, trgovinski predstavnik Sjedinjenih Država, upozorio je zemlje izvoznice-čelika da ne smiju odgovoriti protu-mjerama, rekavši da su i same ograničile uvoz čelika, te da svojim proizvođačima čelika isplaćuju subvencije: "Veliki sam zagovornik slobodne trgovine. Industrija čelika je industrija na svjetskoj razini, u kojoj su subvencije i nepravedna poslovna praksa vrlo uobičajene."

Višak čelika

Najveći je problem da čelika na svjetskom tržištu jednostavno ima previše. Sjedinjene Države su, nakon Kine, drugi najveći svjetski uvoznik čelika. Zbog uvoza, cijene čelika u Sjedinjenim Državama pale su na najnižu razinu u posljednjih 20 godina, no također su uzrokovale zatvaranje tisuća dobro plaćenih radnih mjesta i dovele američku industriju čelika na rub bankrota.

Alan Greenspan, direktor američke Središnje banke, rekao je prošloga tjedna u svjedočenju na Capitol Hillu da će predsjednikova odluka o uvozu čelika biti od ključne važnosti ne samo za to kako strane zemlje gledaju na američku trgovinsku politiku, nego i na mnoge segmente američkog gospodarstva koje koriste čelik: "Također treba razmotriti što će znatno povećanje cijena uvoznog čelika značiti za cijene u onim kompanijama koje koriste čelik, i koje zapošljavaju znatno više od 100 do 175 tisuća radnika, koliko ih radi u industriji čelika."

Zoellick: Dobra tarifna kvota za Rusiju

Predsjednikova odluka odrazit će se na trgovinu čelikom diljem svijeta. Europska unija strahuje da će čelik iz, primjerice, zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, koji se ranije izvozio u Sjedinjene Države, sada ići u zemlje Zapadne Europe i tako postati problem za europsku industriju čelika. Trgovinski predstavnik Robert Zoellick upozorio je Ruse da ne smiju isprovocirati trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama uvođenjem ograničenja na uvoz američke piletine, što je najjači američki izvozni proizvod na ruskom tržištu.

Gospodin Zoellick kazao je da je uvoz ruskog čelika i uz nove tarifne propise u dobrom položaju: "Tarifna kvota koja je uvedena za Rusiju, na osnovi podataka iz prošle godine, pomoći će izvozu ruskog čelika. No, iskreno govoreći, bit će teško održati ovaj program, ukoliko Rusija postupi neodgovorno kada se radi o uvozu američke piletine."

Rusija je zanijekala da će dovesti u vezu uvoz američke piletine s izvozom ruskog čelika u Sjedinjene Države. Zbog kroničnog viška čelika na globalnoj sceni, 40 posto svjetske proizvodnje čelika izvozi se prije daljnje prerade. Iako je razina globalne proizvodnje čelika prošle godine zabilježila manji pad, ponuda i dalje znatno nadmašuje potražnju, a američki proizvođači čelika tvrde da viškovi uglavnom završavaju na američkom tržištu.

XS
SM
MD
LG