Linkovi

Georgia O’Keeffe, Frida Kahlo i Emily Carr i “Njihova vlastita mjesta” (2/3/02) - 2002-03-06


Nakon rekordnih posjeta, prvo u Torontu, a onda i u Santa Feu, izlozba pod naslovom “Places of Their Own”, Njihova vlastita mjesta, stigla je i u washingtonski Nacionalni muzej za zene u umjetnosti – National Museum for Women in the Arts. Na bolje mjesto nije mogla stici! Jer, izlozeni zajedno, radovi su triju velikih umjetnica Sjeverne Amerike – jedne iz Kanade, jedne iz Sjedinjenih Drzava i jedne iz Meksika. Svaka, iz vise razloga, simbolicni zenski slikar svoje zemlje 20. stoljeca. Kanadjanka Emily Carr, Amerikanka Georgia O’Keeffe, Meksikanka Frida Kahlo. Svaka poznata po jedinstvenosti vlastite vizije. Svaka dobro poznata i po svojoj samostalnosti.

Sve su tri u punom slikarskom sjaju i naponu bile izmedju dva svjetska rata. Kanadjanka Carr umrla je 1945, Meksikanka Kahlo – 1954, Amerikanka O’Keeffe – 1986. godine. Sve su tri bile znacajne, sve tri legendarne, sve tri ekscentricne. Nii jednoj se vjerojatno ne bi dopalo da izlaze zajedno s druge dvije, svaka je voljela sama biti u sredistu paznje. Na ideju da ih zdruzi dosla je, prije vise godina, povjesnicarka umjetnosti iz Santa Fea, Sharyn Udall. Medju tri slikarice, iz tri razne zemlje kontinenta, nasla je povezanost dovoljno tijesnu i duboku da im posveti zajednicku izlozbu.

Ono sto je bilo zajednicko svima trima bila je, u prvom redu, njihova strast za prirodu. Za Kanadjanku Carr, to je bila bujna, kisom natopljena zapadna obala Kanade. Za Amerikanku O’Keeffe – izvanredna, slikovita pustinjska brda oko Santa Fea, adobe-zidovi, osusene kosti, listovi i cvijetovi. Za Fridu Kahlo, njena Mexicanidad, njeno “meksikanstvo”, izrazeno ne toliko pejzazima ili prikazima prirode koliko njenim, cesto nadrealistickim, autoportretima u kojima je prirodu koristila kao metaforicko vezivno tkivo.

Svima trima bio je zajednicki i njihov duboki interes za lokalne kulture u cijim su okruzenjima zivjele i radile. Za Kanadjanku Carr, to su bila starosjedilacka, indijanska sela kanadske pokrajine British Columbia – njihovi totemi i mitska stvorenja prastarih suma. Za Georgiju O’Keeffe, hispanicka i Pueblo kultura New Mexica – Penitente krizevi i kachina lutke i Kokopelli, tisucu godina staro bozanstvo stotinama puta naslikano na stijenama Jugozapada Amerike. Frida Kahlo, mestiza, jer imala je u sebi, po ocu, austro-ugarske krvi, po majci – mjesavinu spanjolske i indijanske, bila je uvijek okruzena mnostvom tradicionalnih meksickih predmeta i rukotvorina. I bila stopostotno meksicka, kao sto je Emily Carr bila kanadska i kao sto je Georgia O’Keeffe bila americka. Sve su tri imale izuzetno izrazeni osjecaj za mjesta u kojima su zivjele.

Georgia O’Keeffe i Frida Kahlo imale su jos nesto zajednicko – obje su se udale za muskarce puno starije od sebe, za muskarce koji su bili vec vrlo slavni. O’Keeffe za fotografa Alfreda Stieglitza. Kahlo za umjetnika Diega Riveru s kojim je duboko dijelila revolucionarnu ljevicarsku politiku koja je, izmedju 1910. i 1920, i oblikovala suvremeni Meksiko. Slavni muzevi ucinili su i njihov put ka slavi – laksim. Za razliku od Emily Carr, koja je ostala sama i za koju je taj put bio puno trnovitiji. Ali zvucala je kao Georgia O’Keeffe kad je govorila:”Bas me briga sto drugi misle. Mnogi moju umjetnost mrze. Sto ima ja mogu? Ja se trudim izraziti ono sto ja osjecam, kako bih sebe zadovoljila!”

Engleska knjizevnica Virginia Woolf napisala je, 1928. godine: “Zena, ako zeli pisati, mora imati novac i vlastitu sobu.” Izlozba triju slikarica “daje slavnom dictumu engleske spisateljice i jedno sire znacenje”, napisao je u svom osvrtu za Washington Post, Michael O’Sullivan. “Vlastita soba”, toliko potrebna ukoliko zelimo biti kreativni, u njihovom slucaju, “nisu ni Sjedinjene Drzave ni Kanada ni Meksiko. Ni Santa Fe, ni Vancouver, ni Mexico City.” “Vlastita soba”, u konacnici, “mjesto je iz njihove maste, pronalazak zvan “moje vlastito ja”.

Nakon Toronta, Santa Fea i sada Washingtona, izlozba “Njihova vlastita mjesta: Emily Carr, Georgia O’Keeffe i Frida Kahlo”, u svibnju putuje i u Vancouver.

XS
SM
MD
LG