Linkovi

Vershbow o odnosima Sjedinjenih Država i Rusije (2/3/02) - 2002-03-05


Kao što je rekao veleposlanik Sjedinjenih Država u Rusiji, Alexander Vershbow, "Sjedinjene Države i Rusija danas su bliskije, - politički, ekonomski i vojno -, nego ikada ranije u povijesti." Ruski predsjednik Vladimir Putin očigledno je zaključio da budućem ekonomskom rastu Rusije i njezinom političkom utjecaju najviše koriste bliski odnosi s Europom i Sjedinjenim Državama.

Stravični događaji od 11. rujna pružili su priliku za poboljšanje američko-ruskih odnosa. Podrška predsjednika Putina bila je ključna za uspjeh protuterorističke kampanje u Afganistanu. Međutim, američko-rusko partnerstvo šire je od rata protiv terorizma.

Jasno je da Sjedinjenim Državama, članicama NATO saveza i Rusiji prijete jednake sigurnosne opasnosti. One uključuju globalni terorizam i širenje oružja masovnog uništenja, kao i regionalnu nestabilnost i militantni nacionalizam. NATO savez planira ustanoviti forum u kojemu bi devetnaest članica saveza i Rusija surađivali na temelju konsenzusa.

NATO savez i Rusija moraju djelovati kako bi spriječili širenje oružja masovnog uništenja koje bi teroristima, - kao i državama koje ih podržavaju -, pružilo veće mogućnosti za napade na civile. NATO savez i Rusija moraju isto tako raditi na procjenjivanju terorističkih prijetnji, kao i na razvoju sustava za koordiniranje protuterorističkih operacija.

Danas su demokracije sučeljene s teškim pitanjem kako očuvati slobodu uz istodobnu borbu protiv terorizma. NATO savez nikada nije odstupio od svog temeljnog načela - živjeti u miru sa svim narodima i vladama, i braniti slobodu. Upravo zato nema nikakve sumnje da će Sjedinjene Države i njezine saveznice učiniti sve što je potrebno kako bi se branile od opasnosti međunarodnog terorizma.

XS
SM
MD
LG