Linkovi

Privilegirani tužitelji ili privilegirani optuženici? (5/3/02) - 2002-03-05


U Kongresu Sjedinjenih Država nedavno su izrečene prilično oštre kritike na račun haaškog Tribunala za ratne zločine. Na svjedočenju na Capitol Hillu, predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za međunarodne odnose, kongresmen Henry Hyde je rekao da Tribunal ne poklanja dovoljno pažnje zaštiti prava optuženika. Kongresmen Christopher Hill je izjavio da ima utisak da su tužitelji ponekad inspirirani političkim, a ne pravnim motivima.

Jedan američki pravni stručnjak, sudionik svjedočenja, izjavio je da haaški tužitelji imaju očitu prednost u odnosu na branitelje optuženih, te da je sve organizirano na taj način kako bi se optuženici, na kraju i proglasili krivima. Ove kritike na račun tužitelja za Glas Amerike komentira Nina Bang-Jensen, direktorica Koalicije za međunarodnu pravdu, ne-vladine udruge koja lobira za kažnjavanje ratnih zločinaca te koja pruža profesionalnu pomoć haaškom Tribunalu.

Jensen: Kongres, općenito gledano, nema problema s Tribunalom

Nina Bang Jensen smatra da je dobro što se rad tribunala kritički analizira. U žalbenom postupku, primjerice u slučaju Blaškić, svaka od točaka bit će temeljito razmotrena, kaže ova američka pravnica. Ona dodaje da je Kongres najviše zainteresiran da takav, navodno “privilegirani” položaj tužiteljstva ne predstavlja trend, već samo iznimku. “Želim naglasiti da Kongres, općenito gledano – i kada su u pitanju republikanci, i kada su u pitanju demokrati – ne smatra da u radu Tribunala postoje veći problemi” – kaže Nina Bang Jensen.

Upitali smo je smatra li osobno da su na Tribunalu dvije strane u sporu – dakle tužitelji te branitelji optuženika – ravnopravni? "To je u svim sustavima cilj, samo u nekima se to i ostvari. Tužitelji imaju po prirodi posla šire ovlasti, i zbog toga se mora napraviti dodatni napor kako bi se odvjetnici optuženika s njim izjednačili. U svakom slučaju, ako tužitelji raspolažu dokazima koji optuženika mogu osloboditi krivnje, oni su dužni o tome obavjestiti drugu stranu, što se kako mi se čini – nije dogodilo u slučaju braće Kupreškića" - odgovorila je Nina Bang Jensen.

Tko je u privilegiran, tužitelji ili branitelji?

Međutim, slučajevi kakvima se bavi haaško tužiteljstvo, u tom su smislu, posebno su teški: naime – dokazi se često moraju tražiti od raznih obavještajnih službi. Ta je činjenica posebno izražena u slučaju optuženog generala Hrvatske vojske, Ante Gotovine, koji se nalazi u bijegu. "To je vrlo kompliciran slučaj, baš zbog te obavještajne komponente. Međutim, forum za razmatranje svih tih problema je Tribunal. Ako optužnica protiv njega nije utemeljena na čvrstim dokazima, ako ona zaista ima političku pozadinu – kao što je to navedeno tijekom nedavno kongresnog svjedočenja – onda bi Tribunal optužnicu mogao vrlo brzo odbaciti, i od suđenja ne bi bilo ništa. No, to se može dogoditi jedino ako se gospodin Gotovina pojavi pred sudom" - kaže Nina Bang Jensen, direktorica Koalicije za međunarodnu pravdu.

U vezi kritika da je Tribunal isključivo koncentriran na kažnjavanje optuženika, bez obzira na utemeljenost optužnice, Nina Bang Jensen odgovara: "Mislim da za tu tvrdnju ima malo dokaza. Moram podsjetiti da postoje oni koji tvrde suprotno – koji tvrde da optužnica nije bilo dovoljno, da je Tribunal spor, da se ne bavi stvarno odgovornima, te da čak i oslobađa odgovorne za ratne zločine. Jer, ako se pogledaju statistički podaci, može se vidjeti da Tribunal nije u stvari osudio mnogo ljudi, a niti je mnoge poslao u zatvor."

XS
SM
MD
LG