Linkovi

Senzori za radijaciju - razborita mjera opreza (5/3/02) - 2002-03-05


Prema javljanju američkih medija, zabrinutost da bi teroristička mreža Osame bin Ladena al-Qaida mogla pokušati detonirati nuklearno oružje navela je američke vlasti da instaliraju stotine sofisticiranih senzora za radijaciju u Sjedinjenim Državama i inozemstvu. Washington Post je u nedjeljnom izdanju javio da su elitni komandosi Delta Forcea stavljeni u stanje povećane pripravnosti, kako bi bili spremni preuzeti kontrolu nad nuklearnim materijalom koji bi detektori eventualno mogli otkriti. Komandosi su dobili naredbu da ubiju ili onesposobe svakoga za koga se sumnja da ima nuklearnu napravu. O bojazni od mogućeg terorističkog napada nuklearnim oružjem Tom Crosby je razgovarao s jednim od vodećih američkih stručnjaka za terorizam Brianom Jenkinsom.

Brian Jenkins, konzultant korporacije Rand za terorizam, ocjenjuje da je vlada postupila ispravno kada je odlučila postaviti senzore za radijaciju: "Mislim da ovaj potez spada među razborite mjere opreza. Nisam vidio ništa što bi ukazivalo na neposrednu prijetnju od nekog oblika nuklearnog napada ili nuklearnog terorizma. Naravno, to je mogućnost o kojoj analitičari već dugo razmišljaju. Moj prvi znanstveni rad, koji sam napisao 1974, nosio je naslov “Hoće li teroristi posegnuti za nuklearnim oružjem?” Dakle, ne radi se o novom razlogu za zabrinutost. Novu su brigu, međutim, izazvali napadi od 11. rujna, izjave Osame bin Ladena i dokumenti pronađeni u Afganistanu, koji svi pokazuju da al-Qaida želi upotrijebiti oružje za masovno uništavanje. Iako ne možemo biti sigurno da je takvo oružje i nabavila, čini se da ga ima namjeru nabaviti."

Govoreći o novim senzorima za radijaciju, gospodin Jenkins ističe da za sada ipak ne postoje sustavi dalekog dometa za detekciju radijacije. A ako senzori otkriju nuklearni materijal, koliko će tada biti korisni komandosi Delta Forcea? "To će ovisiti o situaciji i terenu. Već godinama postoje tzv. ekipe za nuklearne izvanredne situacije, koje su odgovorne za pronalaženje potencijalnog nuklearnog materijala koji nije pod kontrolom i možda je upotrijebljen u nekoj improviziranoj nuklearnoj napravi. Ti su ljudi znanstvenici, tehničari opremljeni najmodernijom tehnologijom i detektorima, koji bi bili postavljeni u slučaju vjerodostojne prijetnje bilo od improvizirane nuklearne naprave, bilo od tzv. “prljave bombe”, odnosno, radioaktivnog materijala koji se širi uz pomoć konvencionalnih eksploziva. Dakle, radi se o znanstvenicima, koje bi trebali štititi vojnici, obučeni za rješavanje situacija s taocima, za upadanje u zgrade i obračunavanje s teroristima u raznim okolnostima. Znači, ovisno o situaciji, mogle bi biti angažirane ekipe znanstvenika ili jedinice komandosa, odnosno, jedni i drugi."

Kako javljaju američki mediji, stotine posebnih senzora, točnije, detektora za gama zrake i tok neutrona, postavljeni su od studenoga prošle godine na američkim graničnim prijelazima i ključnim lokacijama u okolici Washingtona.

XS
SM
MD
LG