Linkovi

Mogućnost terorističkog napada nuklearnim oružjem - stvarna? (4/3/02) - 2002-03-04


Predsjednik Bush već neko vrijeme upozorava da se teroristi nadaju da će se dokopati nuklearnog ili radioaktivnog oružja. Američki su mediji ovih dana izvijestili da američke vlasti postavljaju sofisticirane senzore koji bi trebali spriječiti ovu prijetnju.

Nedugo nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon od 11. rujna, predsjednik Bush upozorio je da teroristi žele nabaviti oružje za masovno uništavanje. “Washington Post” je u jučerašnjem izdanju javio da je sve više znakova da teroristi al-Qaide napreduju u ostvarivanju tog cilja. Kako piše “Post”, zbog toga su na ključnim mjestima diljem Sjedinjenih Država – duž američkih granica, oko Washingtona i tijekom Olimpijade u Salt Lake Cityju - postavljeni novi senzori.

Ova vijest nije iznenadila Richarda Shelbya, najviše rangiranog republikanca u senatskom Odboru za obavještajne djelatnosti. Tijekom jučerašnjeg gostovanja u političkom programu televizijske mreže ABC, gospodin Shelby je izjavio da je ta prijetnja stvarna.

"Vjerujem da je administracija doista na oprezu. Činimo sve što možemo kako bi zaštitili sigurnost zemlje od eventualnog napada nuklearnim oružjem li tzv. prljavim bombama, odnosno, primitivnim radioaktivnim napravama. No, radi se o realnoj prijetnji, zbog širenja ne samo naterijala, već možda i bombi. Jednostavno ne znamo koliko je bombi možda nestalo iz ruskog inventara. Nadam se da nije nestala niti jedna, ali o tome ne postoje pouzdani podaci," rekao je.

U odvojenom intervjuu, senator John McCain također je izrazio zabrinutost za oružje iz bivšeg sovjetskog arsenala. Senator McCain, republikanac iz Arizone, izjavio je za CNN da bi ovo oružje moglo pasti u krive ruke.

"Mislim da to predstavlja razlog za zabrinutost sve od raspada Sovjetskog saveza. Zemljama poput Kazahstana ostale su velike količine nuklearnog materijala, kao i stručnjaci za koje se vjeruje da su na prodaju," smatra on.

Senator Larry Craig, republikanac iz Idahoa, koji je također gostovao u programu CNN-a, izjavio je da administracija predsjednika Busha s pravom poduzima mjere predostrožnosti.

"Znamo da su talibani i teroristi bili vrlo zainteresirani za radioaktivni materijal i nuklearne naprave. Naša otkrića u Afganistanu i upadi u bivše logore terorista jasno su pokazali da je doista bilo tako. Znamo li da li oni doista raspolažu tim napravama? Ne znamo. Jesmo li u Salt Lake Cityju postavili opremu za otkrivanje radioaktivnosti? Jesmo. Jesmo li to učinili i na drugim mjestima, primjerice, tijekom finala u ligi profesionalnog američkog nogometa? Jesmo," kazao je senator Craig.

Prema pisanju “Washington Posta”, postavljanje detektora samo je dio pojačanih napora da se Amerikanci zaštite od terorista, koji bi mogli nositi primitivno nuklearno ili radioaktivno oružje. “Post” također piše da je pokrenut novi sveobuhvatni program za razvoj novih, usavršenijih detektora, te da su elitni komandosi iz Delta Forcea stavljeni u stanje povećane pripravnosti i upućeni da ubiju ili onesposobe svaku osobu uhvaćenu s napravom za koju se sumnja da je radioaktivna.

XS
SM
MD
LG