Linkovi

New York Times o reformi socijalne pomoći siromašnima (3/3/02) - 2002-03-03


New York Times piše o drugom krugu reforme državnog sustava socijalne pomoći siromašnima. Prije šest godina, socijalna je pomoć znatno ograničena – naime nakon dvije godine, primatelj pomoći, većinom samohrane majke s djecom, moraju naći posao.

Vlada se sada hvata u koštac s drugim problemom: kako pomoći siromašnima da pronađu razmjerno dobro plaćene poslove, kako bi se izvukli iz kroničnog siromaštva. Rješenje bi se moglo pronaći u subvencijama za vrtiće, besplatnoj zdravstvenoj zaštiti za majke s malom djecom i slično.

U svom vikend izdanju najtiražniji američki dnevnik, USA Today, piše o naporima savezne porezne uprave da poveća broj revizora koji kontroliraju točnost poreznih prijava građana.

Statistički gledano, izvjesnost porezne kontrole imućnijih obitelji - koje zarađuju 100 tisuća dolara godišnje ili više - nešto je veća, tako da se sada nastoji povećati mogućnost nadzora nad obiteljima i pojedincima iz takozvane "niže srednje klase" odnosno slabijeg imovnog stanja.

Bez obzira na trud poreznih vlasti, statistička mogućnost da se postane predmet porezne revizije od strane saveznih vlasti prilično je mala: prošle godine tako je prekontroliran samo jedan od 172 porezna obveznika, a pretprošle samo jedan od 204. porezna obveznika!

XS
SM
MD
LG