Linkovi

John Ashcroft - najkontroverzniji član popularne vlade (3/3/02) - 2002-03-03


Gotovo šest mjeseci nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, podrška američke javnosti predsjedniku Bushu i nekim drugim ključnim članovima njegove vlade – naročito ministru obrane Donaldu Rumsfeldu - i dalje je vrlo velika. Međutim, ta podrška za sada zaobilazi ministra pravosuđa Johna Ashcrofta koji ostaje najkontroverzniji član predsjednikovog kabineta.

Kao ministar pravosuđa gospodin Ashcroft je odgovoran za realizaciju niza vladinih programa kojima se pokušava suzbiti razne nezakonite djelatnosti poput organiziranog kriminala ili krijumčarenja narkotika. Ministar pravosuđa odgovoran je i za provođenje zakona koji štite građanska prava.

Međutim, od 11. rujna gospodin Ashcroft najveći dio svojih aktivnosti posvetio je spriječavanju novog terorističkog napada velikih razmjera. "Osjećam se privilegiranim što imam priliku pokušati zaštititi živote američkih građana. Spriječiti terorizam je časno djelo" - izjavio je nedavno gospodin Ashcroft.

Serrano: Strahujemo za naše građanske slobode

On uživa snažnu podršku konzervativaca ali ga kritiziraju demokrati, kao i razne liberalne udruge koji snažne napore na spriječavanju terorizma smatraju prijetnjom građanskim slobodama.

Nakon nedavnog govora gospodina Ashcrofta pred jednim pododborom Zastupničkog doma Kongresa demokratski kongresmen iz New Yorka Joe Serrano izrazio je takvu bojazan: "Strahujemo za naše građanske slobode. Bojimo se da u ovim trenucima krize nećemo obratiti dovoljnu pozornost na dalekosežne posljedice koje možemo izazvati."

Ashcroft: Građanske slobode nisu ugrožene

Međutim, gospodin Ashcroft vjeruje da ga se nepravedno kritizira te da je izložen kritikama liberalnih udruga koje su, prije više od godinu dana, bile protiv njegove kandidature za ministra pravosuđa.

U intervjuu za Glas Amerike u prosincu, gospodin Ashcroft je odbacio sugestije da je spreman ugroziti građanske slobode u potrazi da osumnjičenim teroristima u Sjedinjenim Državama. "Oni koji kažu da su građanske slobode ugrožene - a nisu - kad su njihova jamstva utvrđena zakonom i kad se do njih drži čak i više nego u prošlosti, nanose štetu."

Hart: Nacija zadovoljna vladinom reakcijom na terorističke napade

Neki demokrati priznaju da gospodin Ashcroft, kao osoba, izaziva suprostavljene stavove, ali oni također ističu da većina Amerikanaca pozdravlja njegove oštre akcije usmjerene protiv osumnjičenih terorista.

Analitičar Demokratske stranke Peter Hart kaže da je općenita podrška američke javnosti naporima administracije predsjednika Busha protiv terorizma, zasjenila konkretne bojazni koje su se pojavile zbog nekih poteza Johna Ashcrofta. "Nacija je zadovoljna načinom na koji smo reagirali na terorističke napade, kao zemlja i kao narod…" - kaže Peter Hart.

Najkontroverznija - javno iskazana konzervativna vjerska uvjerenja

Najveće kontroverze uzrokuju Ashcroftova javno iskazana konzervativna kršćanska uvjerenja. Amerikanci arapskog podrijetla uvrijeđeni su nedavnim intervjuom Johna Ashcrofta u kojem je on, kako je javljeno, opisao islam kao religiju u kojoj, prema njegovim riječima, “Bog traži da za njega pošaljete svog sina u smrt”.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa izjavila je da se gospodin Ashcroft osvrnuo na teroriste samoubojice koji su za svoje ciljeve “oteli” religiju, a ne Islam u cjelosti.

Međutim, mnogi konzervativni kršćanski aktivisti unutar Republikanske stranke odaju priznanje ministru pravosuđa, zbog toga što je ponosan na svoja vjerska uvjerenja, te što ih – za razliku od drugih državnih dužnosnika – ne krije od javnosti.

XS
SM
MD
LG