Linkovi

Reakcije na poziv Washingtona da haaški Tribunal završi s radom do 2008. (1/3/02) - 2002-03-01


Tijekom jučerašnjeg kongresnog svjedočenja veleposlanika Pierra Richarda Prospera, zaduženog u Državnom tajništvu za problematiku ratnih zločina, rečeno je da na račun rada haškog tribunala ima optužbi o lošoj organiziciji upravljanja, kao i o zlouporabi ovlasti, zatim da neki djelatnici haškog tribunala neprofesionalno obavljaju svoj posao, a merička administracija je pozvala sud u Den Haagu da svoj rad privede kraju do 2008.godine.

U svojem priopćenju, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch, ističe da ova javna kritika rada Tribunala dolazi u vrlo neprimjereno vrijeme kada se protiv Slobodana Miloševića vodi najveće suđenje za ratne zločine od suđenja u Nurenbergu, te kada se pokušava uhiti Radovana Karadžića.

Isto tako se ističe da, ukoliko pojedine vlade pokušavaju diktirati što bi tužitelji trebali učiniti i kada bi se s podizanjem optužbi trebalo prekinuti, da to ide na štetu neovisnosti suda.

Hartmann: Pogrešna poruka regiji

U izjavi za Glas Amerike, glasnogovornica haaškog suda, Florence Hartmann je istaknula da je sama glavna tužiteljica Carla del Ponte pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda predložila da se rad suda okonča do 2008. godine pod uvjetom da budu uhićeni svi vodeći optuženici.

No, glasnogovornica Hartmman je naglasila sljedeće: ”Odluku o prestanku rada haškog suda može donjeti jedino Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i ne može bilo koja zemlja, pojedinačno, utjecati na to kada će tribunal završiti svoje aktivnosti!”

Gospođa Hartmann je naglasila da pritisak niti jedne države neće omesti haški sud da profesionalno obavi svoj mandat za koji odgovara jedino Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Isto tako, ona smatra da jučerašnji istup američke administracije šalje pogrešne poruke stanovnicima bivše Jugoslavije: “Mogu potvrditi da takve izjave škode radu tribunala zato se izjave različito interpretiraju, pa na prostorima bivše Jugoslavije to ohrabruje ljude da ne krenu u suradnju s haškim tribunalom. Isto tako, takvim se izjavama daje pogrešna nada bjeguncima da bi mogli izbjeći pravdi, jer mogu pomisliti da će tribunal uskoro prestati s radom. Dosta je ljudi u bivšoj Jugoslaviji američke izjave interpretiralo da će se tribunal zavtoriti za godinu-dvije te da ni sudjenja koja u toku neće zvršiti. To je apsolutno pogrešna interpretacija i pogrešan zaključak. Mi imamo svoj mandat kojeg ćemo okončati profesionalno i još jednom ponavljam da samo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda ima pravo odlučiti o tome kada će haški sud ratne zločine prestati s radom.”

Human Rights Watch: Lokalno sudovanje - 'lijepa ideja'

Glede američkog prijedloga da se domaćim sudovima prepusti suđenje za ratne zločine, što je načelo na koji se Sjedinjene Države pozivaju u procesu stvaranja stalnog medjunarodnog suda za ratne zločine, Human Rights Watch ističe da se tu doduše radi o “lijepoj ideji”, ali da, na primjer, pravni sustav u Beogradu ni izdaleka nije spreman za tako nešto te da bi bilo mnogo bolje kada bi adminstracija predsjednika Busha bila voljna pružiti ekonomsku, tehničku, pravnu i logističku podršku lokalnim sudovima i na prostorima bivše Jugoslavije i u Ruandi.

XS
SM
MD
LG