Linkovi

Holbrooke: Pouke s Balkana važe i u Afganistanu (28/2/02) - 2002-02-28


Koje su pouke američkog angažmana na Balkanu te što se od tog može primjeniti na Afganistan, gdje Zapad u ovom trenutku provodi svoju najznačajniju mirovnu misiju – o ovoj je temi nedavno ovdje u Washingtonu govorio ambasador Richard Holbrooke, bivši visoki dužnosnik Državnog tajništva, čovjek kojeg se često naziva “arhitektom Daytonskog mirovnog procesa.”

“Na Balkan smo stigli prekasno, i s premalim efektivima, no kada smo zaista ‘zagrizli’ – naš je angažman bio presudan” – Richard Holbrooke ovim je riječima sažeo američku ulogu u raspletu krize na teritoriju bivše Jugoslavije. Richard Holbrooke govorio je na Fakultetu za međunarodne odnose Sveučilišta Johns Hopkins. On je slušatelje, mahom studente i profesore tog fakulteta, podsjetio da balkanska kriza nigdje, osim u Hrvatskoj, nije konačno rješena.

“Hrvatska, zahvaljujući novoj, demokratskoj vladi, brzim koracima izmiče iz područja balkanskog konflikta” - rekao je Richard Holbrooke te naveo jedan primjer: "To možda najbolje ilustrira nedavna fotografija iz New York Timesa. Najveći trg u Zagrebu dupkom pun na dočeku olimpijske pobjednice Janice Kostelić. Takva se masa svijeta tamo nije okupila od postizanja nezavisnosti. To na simboličan način pokazuje koliki je napredak, od rata prema miru, postignut u Hrvatskoj, u posljednjih deset godina" - rekao je bivši ambasador Holbrooke.

Pogreške u primjeni Daytona

Richard Holbrooke je naveo niz nedostataka u primjeni daytonskog mirovnog procesa, iz kojih se, rekao je može dosta naučiti: prvo, činjenica da u Bosni i Hercegovini još uvijek postoje tri vojske. Drugo, slabost središnje vlade u Sarajevu. Treće, on smatra da je trebalo naoružati međunarodne policijske snage.

"Uzrok svakoj od tih pogrešaka je birokratske prirode. Sve su one relevantne za misiju u Afganistanu. Primjerice, razlog za neujedinjavanje triju vojski u Bosni jest činjenica da NATO savez to nije želio učiniti, rekavši da je to preopasno. Po mom mišljenju, takva se odluka protivi našim interesima. Jer, ako želite što prije otići iz Bosne i Hercegovinu – a o tome neki u sadašnjoj administraciji govore – to se ne može dogoditi sve dok tamo imate suprotstavljene vojske" - smatra gospodin Holbrooke.

On je dodao da se ujedinjavanje vojski u Bosni i Hercegovini treba postići ukidanjem dvije - vojske Republike Srpske – koju je nazvao “kriminalnim i korumpiranim ostatkom zločinačke vojske silovatelja i pljačkaša”, te vojnih snaga bosanskohercegovačkih Hrvata, koje je usporedio s paramilitarnim postrojbama kolumbijskog narko-kartela. Kao najskuplju pogrešku u primjeni Daytona, gospodin Holbrooke je naveo činjenicu što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi.

U vezi s iskustvima iz Bosne i Hercegovine ovaj američki diplomat je zaključio: "Kad god smo s našim saveznicima debatirali treba li nešto učiniti ili ne, čuli su se glasovi da je najbolje ništa ne činiti jer će doći do pobune ili ustanka lokalnog stanovništva. Međutim, kad god smo se konačno odlučili reagirati, da nešto učinimo – nije bilo problema, ili su oni bili neznatni. Primjer je Brčko. Zato pouka glasi: u ovoj regiji, agresivnost se isplati."

"Kosovo sličnije Koreji nego Bosni"

U vezi sa situacijom na Kosovu, Richard Holbrooke je rekao da je ona mnogo složenije od one u Bosni i Hercegovini. “Kosovo ima više zajedničkog s Korejom, nego s Bosnom” – smatra ovaj američki diplomat. Na Kosovu konačno rješenje krize nije uopće na vidiku. Zbog toga, “sve dok ne postoji srpsko-albanski sporazum o statusu pokrajine, nebi trebalo biti govora o povlačenju našeg mirovnog kontingenta.”

Situacija u Afganistanu u izvjesnom smislu podsjeća na Balkan, ali su razlike ipak ogromne. Problemi su naime mnogo veći, kaže Richard Holbrooke. "Mirovna misija vrlo je mala, tek pet tisuća vojnika, koji su ograničeni na Kabul. Sjedinjene su Države željele da mandat mirovnjaka bude vrlo ograničen. Mislim da je to velika greška. Budućnost te zemlje zbog toga je ponovno u opasnosti. Stvaranje jedinstvene vojske u Afganistanu potrajat će nekoliko godina, ako do toga uopće i dođe. Dok se to ne dogodi, mi trebamo održavati mir."

Richard Holbrooke je zaključio svoje izlaganje na Sveučilištu Johns Hopkins ovim riječima: “Kada ste jedina super-sila, uvijek će vas kritizirati ili zbog toga što ste previše aktivni, ili zbog toga što ste premalo aktivni. Balkan je pokazao da je bolje biti aktivan i angažiran te preuzeti vodeću ulogu, koja nam pripada. Mislim da i za Afganistan važi slična pouka.”

XS
SM
MD
LG