Linkovi

Ja - čip? (27/2/02) - 2002-02-27


Deset je sati navečer. Vi možda ne znate gdje vam se u tom času nalazi dijete, ali pametni čip zna! Taj će čip znati je li se djetetu nešto dogodilo – možda je pao i treba mu pomoć. Kada do djeteta stigne hitna pomoć, čip će im reći na koje lijekove dijete alergično. U bolnici, čip će liječnicima pokazati njegovu čitavu medicinsku povijest.

I, naravno, kada sami dođete u bolnicu, odvesti malog pacijenta kući, plaćanje računa isto će tako biti vrlo jednostavno – trebat ćete samo mahnuti rukom ispred čitača, koji će podatke o računu očitati s vašeg vlastitog čipa, ugrađenog u nadlanicu.

Nekima to zvuči gotovo nevjerojatno. Tehnologija za takve čipove, međutim, više uopće nije science fiction. A, nudit će i druge koristi, a ne samo lociranje izgubljene djece i oboljelih od Alzheimerove bolesti. Čip ugrađen u tijelo moći će služiti kao identifikacijska isprava, kreditna kartica, sigurnosna propusnica ... ukratko, čovjek će moći izaći iz kuće bez ikakvog novčanika.

Istraživanje pametnog čipa, ugrađenog u tijelo, nije posve novo. Još 1998, profesor kibernetike Brian Warwick ugradio je čip u vlastitu ruku kako bi provjerio može li ga njegov kompjuter bežično locirati unutar zgrade sveučilišta. Međutim, kompanija Applied Digital Solution, iz Palm Beacha, na Floridi, predvodi najnovije napore da se čip proširi iz sfere akademskih istraživanja u, - doslovce! -, tijela običnih ljudi.

Naprava VeriChip, za koju je ova kompanija već zatražila dozvolu za testiranje na ljudima, veličine je zrna riže, a može biti ispunjena šifriranim informacijama i ugrađena u ljudsko tijelo, ispod kože. Kada ga se skenira, čip će pokazati svoje informacije – recimo identifikacijski broj koji vodi do kompjuterske baze podataka s mnogo iscrpnijim podacima.

Jedan od direktora kompanije ADS, Keith Bolton, kaže da je VeriChip tek početak. Već je u tijeku istraživanje o povezivanju ovog malešnog čipa s još jednim ADS-ovim proizvodom, nazvanim Digitalni Anđeo. Ta je naprava veličine pagera, a svrha joj je da njegovateljima ili roditeljima omogućuje stalni nadzor nad stanjem starijih osoba ili djece, koristeći satelitski sustav globalnog pozicioniranja.

Dobrovoljaca za testiranje VeriChipa ima na pretek, kažu iz kompanije ADS. Večinom se radi o ljudima kojima je prvenstveno na pameti potreba za većom sigurnošću nakon terorističkih napada od 11. rujna prošle godine. Doduše, proces odobravanja korištenja ovog čipa može potrajati još nekoliko godina. Osim dugotrajnog pravnog postupka, čip je otvorio i vrlo javnu i vrlo uzavrelu raspravu o privatnosti pojedinca. U kolikoj mjeri je pametni čip ugrađen u tijelo pojedinca ogroman nasrtaj na njegovu privatnost? Ako ugrađeni čip mogu pratiti roditelji ili staratelji, tko može zajamčiti da ga neće moći pratiti i druge, neželjene oči?

No, i uz odgađanja, tvrde futurolozi, jednog ćemo dana postati rasa kiborga – dio čovjek, dio stroj. Već sada u sebe ugrađujemo umjetne dijelove, ističu, - ako imamo metalni kuk, onda možemo imati i čip!

XS
SM
MD
LG