Linkovi

USA Today: Većina muslimana ne vjeruje da su napade od 11. rujna izveli Arapi (27/2/02) - 2002-02-27


"Većina muslimana ne vjeruje da su Arapi izveli terorističke napade od 11. rujna” – javlja jutros “USA Today”, koji donosi rezultate najnovijeg istraživanja javnog mnijenja u islamskom svijetu. Anketu je provela organizacija Gallup u devet muslimanskih zemalja u prosincu i siječnju. Kako piše “USA Today” većina ispitanika opisala je Sjedinjene Države kao “okrutne, agresivne, umišljene, arogantne i neobjektivne”. Unatoč izvješćima da je 15 od 19 izvršitelja napada od 11. rujna bilo iz Saudijske Arabije, samo 18 posto ispitanih vjeruje da su napade izvršili Arapi, a većina za napade okrivljuje Izrael, pa i same Sjedinjene Države. Samo 9 posto anketiranih vjeruje da je američka vojana akcija u Afganistanu opravdana.

Pod naslovom “Zapošljavanje stranih radnika frustrira Amerikance koji traže posao”, jutrošnji “Washington Post” piše o velikom broju stranih kompjutorskih stručnjaka koji su ušli u zemlju da bi radili u američkim kompanijama, kada je vladala velika potražnja za stranom visokostručnom radnom snagom. Na zahtjev američkih poslodavaca, vlada je svojedobno povećala izdavanje viza H-1B, koje omogućavaju poslodavcima da, u nedostatku domaćih, zaposle stručne strane radnike na najviše šest godina. Prema statistikama, sada takvih stranaca sa “stručnjačkim vizama” ima preko 700 tisuća, a u međuvremenu, potražnja za kompjutorskim stručnjacima znatno je pala.

Pred večerašnju dodjelu glazbenih nagrada Grammy, “Christian Science Monitor” piše o problemima s kojima se sučeljava američka glazbena industrija. Između ostaloga, kako piše bostonski dnevnik, mladi sve češće nalaze besplatnu glazbu na Internetu, pa prodaja albuma prilično brzo pada. Uz to, mnoge velike zvijezde – kao što su Billy Joel, Cheryl Crow, Dixey Chicks i Courtney Love – prosvjeduju zbog – kako kažu – predugih i prestrogih ugovora s glazbenim kućama i tvrde da ih one tretiraju kao “polurobove”.

XS
SM
MD
LG