Linkovi

S tipkovnice na olovku (26/2/02) - 2002-02-26


"Daj mi to napismeno." Takva i slične izjave posljednjih godina u sve većem broju Amerikanaca izaziva nervozu. Kako pokazuju neka istraživanja, par desetljeća sveopće proširenosti tipkovnice, dovelo je do masovnog oklijevanja kada stvari treba napisati vlastitim rukopisom.

Posljednjih godina, broj osoba koje su čitavo umijeće rukopisa svele samo na potpisivanje čekova, rastao je geometrijskom progresijom. Dapače, i čekovi se sve manje ispisuju – velik broj računa može se platiti izravno putem kompjutera, a za ostale zgode ... zna se zašto postoje kreditne i ček-kartice.

Isprva, strahovalo se samo o izumiranju umijeća rukopisa kod djece – čitava posljednja generacija doslovce je izrasla na tipkovnici kompjutera! -, no, sada se pokazuje da su se i mnogi stariji rado odrekli nečitkih čvrknji na papiru, poznatijih pod nazivom svrakopis.

Ali, svidjelo nam se to ili ne, pisanje rukom ne može u potpunosti nestati iz života čak niti onih s najnečitkijim rukopisom. U to ime, procvat doživljavaju neke prilično rijetke profesije: kaligrafi i učitelji pisanja! Povećanje biznisa doživljavaju i grafolozi. Pokazalo se da mnogi ljudi strahuju da će rukopisom otkriti neke neželjene strane svoje ličnosti. Konzultacije s grafologom, stoga, barem po njihovom mišljenju, umanjuju mogućnost poslovnog ili privatnog neupjeha izazvanog vlastitim rukopisom.

Ovih je dana objavljena i knjiga koja treba onima koji su već zaboravili vlastiti rukopis pomoći da se vrate svojim korijenima pismenosti. Pod naslovom "Umijeće rukom ispisane poruke: vodič ka ponovnom usvajanju civiliziranog komuniciranja" , autorica Margaret Shepherd, i sama kaligraf, svojim čitateljima poručuje da je pisanje još uvijek temelj naših života.

U skladu s tim, i ona i brojni drugi stručnjaci savjetuju ljudima da se pomire s vlastitim strašnim rukopisima i ponovno ih počnu koristiti. Ako je suditi po tempu prodaje knjige u najvećoj online knjižari, Amazon.com, čak i bez reklame, broj onih koji se žele vratiti olovci ili penkali, velik je i još uvijek raste zavidnom brzinom.

Posljedice nečitljivih rukopisa inače nisu tako banalne kao što bi se mogle činiti. List Detroit News izvijestio je da američki biznisi gube godišnje oko 200 milijuna dolara zbog nečitkih potpisa na čekovima, te nečitko ispisanih naplatnih naloga ili drugih papirnatih faza poslovanja. Istodobno, američka poštanska služba godišnje plaća 4 milijuna dolara specijalistima za dešifriranje nečitkih rukopisa kako bi uspjeli ustanoviti o kojim se adresama radi na pošiljkama koje poštari zbog nečitljivosti nisu uspjeli uručiti.

Stvari mogu imati i tragičniju dimenziju. Prije godinu dana, porota jednog suda u Teksasu dodijelila je odštetu u iznosu od 450 tisuća dolara obitelji čovjeka koji je umro nakon što je njegov apotekar krivo pročitao liječnikov rukom ispisan recept.

XS
SM
MD
LG