Linkovi

Govor predsjednika Busha u Glasu Amerike (26/2/02) - 2002-02-25


Povodom 60. obljetnice osnivanja Glasa Amerike našu je medijsku kuću posjetio predsjednik George Bush koji je tom prilikom održao prigodni govor. Slijedi prijevod predsjednikovog govora u cijelosti.

“Prije šezdeset godina, samo 79 dana nakon napada na Pearl Harbor, prva emisija Glasa Amerike emitirana je preko Atlantika u Njemačku. U toj prvoj emisiji rečeno je: “Ovo je Glas Amerike. Mi ćemo vam reći istinu.” Glas Amerike već desetljećima govori svijetu istinu o Americi i našoj politici. Tijekom drugog svjetskog rata i hladnog rata, u kriznim i mirnim vremenima, Glas Amerike davao je zamah slobodi. A sada, u novom sukobu, ponosan sam što mogu reći da Glas Amerike još uvijek govori glasno i jasno.

Ljudima čije vlade emitiraju poruke licemjerja i mržnje, Glas Amerike upućuje poruku o toleranciji i poštovanju. Ljudima kojima se govori da je demokracija premekana i slaba, Glas Amerike pokazuje snagu i odlučnost slobode.

Ljudima koji žive pod vladama koje se održavaju na vlasti uz pomoć laži, Glas Amerike donosi istinu.

Pod nekim režimima, kao što je režim u Sjevernoj Koreji, samo slušanje programa Glasa Amerike smatra se zločinom. Strahovanja takvih režima su opravdana, jer tiranija ne može opstati zauvijek u atmosferi istine. Glas Amerike nije neutralan između Amerike i neprijatelja Amerike; između terorizma i onih koji se brane od terora; između slobode i tiranije. Glas Amerike je medijska kuća s posebnim ciljem, posebnim mandatom i posebnim povjerenjem koje uživa.

Kako je rekao predsjednik Reagan, sloboda nije isključivo pravo nekolicine sretnika, već je neotuđivo pravo – neotuđivo i opće pravo svih ljudskih bića. Glas Amerike širi tu poruku diljem svijeta, s posebnim naglaskom na one zemlje u kojima su informacije ograničene, a slobodni glasovi se ušutkavaju. Glas Amerike emitira programe na 53 jezika, u gotovo svaku zemlju svijeta, publici od preko 90 milijuna slušatelja. Mnogi od njih slušaju upravo sada, upražnjavajući svoje Bogom dano pravo na slobodu i slobodan pristup informacijama. Njihov broj raste svakim danom. Nova radijska mreža Glasa Amerike za Srednji istok emitirat će glazbu, vijesti u koje se može pouzdati i informacije na arapskom, te će pružiti svojim slušateljima priliku da se bolje upoznaju s američkim načelima i postupcima.

Želio bih zahvaliti Normu Patezu za njegovu upornost i predanost ovom projektu. Čak i prije nego što su naše oružane snage pomogle u oslobađanju afganistanskog naroda, Glas Amerike emitirao je vijesti na jezicima dari i pašto. Od 11. rujna, Glas Amerike povećao je opseg svojih programa na ova dva jezika, služeći kao vitalno važan partner u obnovi te zemlje. Kroz svoju povijest, Glas Amerike je primjenjivao snagu tehnologije u promicanju slobode.

Koristio je svako postojeće sredstvo – kratki val, televiziju i sada Internet – kako bi zaobišao barijere tirana. Radio valove granice ne zaustavljaju, a kako tehnologija napreduje, Internet će biti sve manje podložan ruci cenzora.

Nitko ne zna koje će nove informacijske tehnologije biti na raspolaganju za 60 godina, ali dvije stvari znamo – prvo, Glas Amerike naći će načina da ih koristi; i drugo, iako se mediji prenošenja poruke mogu izmijeniti, sama se poruka nikada neće izmijeniti. To je jednostavna poruka; to je poruka slobode, a slobodu vrijedi braniti. A za njenu je obranu, ništa manje od sile oružja, potrebna istina. Od 1942, branite slobodu govoreći istinu milijunima ljudi. Ne samo da vas prate uši cijelog svijeta, već uživate i zahvalnost svoje domovine. Bog blagoslovio vaše napore. Bog blagoslovio Ameriku.”

XS
SM
MD
LG