Linkovi

Kompjutorska forenzika u istragama kaznenih djela (25/2/02) - 2002-02-25


U sklopu istrage bankrota Enrona, u tijeku su napori da se povrate elektronske poruke i drugi kompjutorski dokumenti koje su izbrisali djelatnici revizorske kompanije Arthur Andersen koja je vodila Enronove poslovne knjige. Ta nastojanja samo ukazuju na važnost koju je dobila kompjutorska forenzika u istragama kaznenih djela.

Sjedite za svojim kompjutorom. Otvorili ste dokument u kojem nešto mijenjate, dodajete i brišete sve dok niste zadovoljni, a zatim tu završnu kopiju pošaljete na štampač. Dakle, samo ta, konačna kopija ide na štampač. U stvarnosti, kaže Gary Amos, predsjednik kompanije Cyberlab Computer Forensic, u memoriji vašeg kompjutora sačuvane su ranije verzije. Da bi ih se povratilo potreban je jedan poseban program i jedan kompjutorski stručnjak.

Sve veći broj sudskih tužbi ovih dana završava se nagodbom na temelju kompjutorskigh materijala dobijenih kompjutorskom forenzikom. Gary Amos podsjeća na slučaj u čijem je središtu bilo pitanje kada je došlo do transakcije odredjenih nekretnina. Jedna strana je ukazivala na datum istaknut na službenim dokumentima dok je druga strana inzistirala da je datum promijenjen. "Uz pomoć naših tehnika pronašli smo dokumente na temelju kojih se otkrilo da je datum kada su kreirani kasniji nego datum kada su napisani. Dakle, dokumenti o vlasništvu su kreirani kasnije. Oni su bili lažni".

Gospodin Amos kaže da su otkriveni dokumenti pokazani sucu oko sredine sudskog procesa. "I sudac se vratio u sudnicu i rekao: 'Bio sam u prilici vidjeti originalne dokumente. Na temelju tih dokumenata ću i donijeti presudu.' Ona strana koja je bila u krivu odmah je ponudila nagodbu jer nije htjela biti kažnjena za krivokletstvo i ostalo".

Nancy Flynn je autorica knjige “Priručnik pravila u elektronskom komuniciranju” čija je svrha pomoći američkim kompanijama da ograniče odgovornost u parnicama koje mogu proizaći iz elektronskog komuniciranja. Ona kaže da je korištenje kompjutorske forenzike u tužbama na radnom mjestu dovelo do opreza poslodavaca. "U našem istraživanju smo utvrdili da 62 posto poslodavaca prati elektronsko komuniciranje i korištenje Interneta na radnom mjestu. Iz te skupine 68 posto njih je navelo da to radi upravo zbog pravne zaštite. Neprilična elektronska poruka – poput prijetnje, zastrašivanja ili diskriminacije – može dovesti do podizanja tužbe".

Dok kompjutori mogu predstavljati nove vrste pravnih problema, oni su također stvorili novu poslovnu podvrstu. Na primjer, odvjetnik Gary Amos napustio je pravo i osnovao svoju tvrtku Cyberlab Computer Forensincs. Ovih dana, kaže on, njegovi klijenti su različiti, od odvjetničkih tvrtki koji brane osobe optužene zbog zlouporabe kompjutora pa do kompanija koje žele spasiti doumente uništene kompjutorskim virusom. Biznis, kaže gospodin Amos, cvjeta.

XS
SM
MD
LG