Linkovi

Svečano zatvaranje Zimskih olimpijskih igara (25/2/02) - 2002-02-25


Veličanstvenim vatrometom nad Salt Lake Cityjem prije četiri sata je završena svečanost zatvaranja 19. zimskih Olimpijskih igara. Olimpijski plamen ugašen je na stadionu Rice-Eccles. Po završetku 17-dnevne Olimpijade razgovaramo sa Žoržom Crmarićem... pa da čujemo kako je natjecanje preraslo u slavlje ...

Crmarić: S pomalo sentimentalnosti i uz dozu nostalgije – deseci tisuće olimpijaca, organizatora i sudionika ovog svjetskog skupa, oprostili su se od svijeta koji je u protekla dva i pol tjedna pratio natjecanja vrhunskih sportaša u Salt Lake Cityju.

Prije no što je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora – Jacques Rogge – proglasio igre zatvorenima, predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijade Mitt Romney istaknuo je olimpijski duh koji se potvrdio i na ovim zimskim igrama. Kao primjere duha olimpizma naveo je "Hrvatsku senzaciju" Janicu Kostelić, te Amerikanca Jima Sheaa koji je nastavio olimpijsku tradiciju svojeg oca i djeda. Oni su nam – rekao je Mitt Romney – pokazali u kakvom svijetu možemo živjeti.

Olimpijska zastava je spuštena uz fanfare, a osmoro djece – simboli budućnosti – iznijeli su je iz stadiona Rice-Eccles, na njenom putu za Torino gdje će se sljedeće zimske igre održati 2006. godine.

Olimpijada koja je za nama bit će zapamćena po najvećem broju sudionika, novim sportovima, novim svjetskim i olimpijskim rekordima...

Crmarić: Sada, nakon što je i zadnja borba Olimpijade završena – pobjedom hokejaša Kanade nad Sjedinjenim Državama – možemo zbrojiti i svih 234 medalje koje su osvojene u natjecanjima 2532 sportaša iz 78 zemalja. Olimpijci Njemačke izborili su najviše odličja – 35 i najviše zlatnih medalja – 12. Drugi po osvojenom zlatu su Norvežani - 11, a treći Amerikanci – 10 zlatnih medalja. Medjutim, po ukupnom broju odličja na drugom su mjestu Sjedinjene Države – 34, a na trećem Norveška sa 24 medalje.

Hrvatska je na 11. mjestu s četiri osvojene medalje. Osvojila ih je alpinistica Janica Kostelić. Ona i norveški bijatlonac Ole Einar Bjoerndalen jedini su u Salt Lake Cityju uspjeli osvojiti četiri odličja, a hrvatska je skijašica ušla u povijest zimskih olimpijskih igara kao jedina skijašica u alpskim disciplinama koja je uspjela na jednoj olimpijadi osvojiti toliko medalja.

Spomenimo i svjetske i olimpijske rekorde koji su postignuti u Salt Lake Cityju: u brzom klizanju i klizačkom sprintu postavljeno je 10 svjetskih i 6 olimpijskih rekorda. Po dva su postavili Nizozemac Jochem Uytdehaage i Nijemica Claudia Pechstein.

Kako Salt Lake City izgleda sada, nakon što je 17 dana bio sportski centar svijeta?

Crmarić: Fešta je završena, a već na početku zadnjeg dana počelo je demontiranje nekih od pratećih objekata - skidaju se panoi, uklanjaju montažne kučice. Na mjestu gdje je 9 tisuća novinara radilo kada nije bilo na borilištima - Glavni medijski centar – već je prije početka svečanog zatvaranja počelo iznošenje tehničke opreme.

Centar u čije je postavljanje uloženo 6 mjeseci rada, sada će u roku od samo dva tjedna biti demontiran. Iznošenje 1200 kompjutora, 3500 telefona, 414 televizora i sve ostale opreme već je započelo, a neki od 3500 lokalnih uposlenika medijskog centra kažu da će im nedostajati gužva i – zbog vremenske razlike – gotovo danonoćni rad novinara. Tu će prazninu osjetiti i u Salt Lake Cityju koji je bio izvanredan domaćin 19. zimskih olimpijskih igara.

XS
SM
MD
LG