Linkovi

60. obljetnica Glasa Amerike (25/2/02) - 2002-02-25


Glas Amerike slavi 60-tu obljetnicu osnivanja. Glas Amerike emitirao je svoju prvu emisiju 24. veljače 1942, u vrlo teškim vremenima. Njemački nacisti i talijanski fašisti su u Evropi vodili osvajački rat. Samo nekoliko mjeseci ranije, snage japanskog carstva nenadano su napale američku mornaričku bazu u Pearl Harboru na Havajima. Kako je u toj prvoj emisiji rekao voditelj Glasa Amerike, “Javljat ćemo vam o Americi i ratu. Vijesti mogu biti dobre ili loše, no mi ćemo vam reći istinu.”

Sjedinjene Države i njihovi saveznici sada prolaze kroz drugo teško razdoblje. Kao odgovor na sramotne napade od 11. rujna, Sjedinjene Države proglasile su rat teroristima i onima koji im pomažu.

Kako je istaknuo direktor Glasa Amerike Robert Reilly, islamski ekstremisti i teroristi prikazuju Sjedinjene Države kao izvor svog zla na svijetu i tvrde da ih treba uništiti. “Međutim, jedna od mnogih razlika koja karakterizira našu stranu,” rekao je, “jest činjenica da se mi ne bojimo reći istinu.”

Predanost Glasa Amerike istini zacrtana je u njegovoj povelji, koja je 1976. dobila snagu zakona. Poveljom se propisuje da vijesti Glasa Amerike moraju biti “točne, objektivne i sveobuhvatne”. Poveljom se također od Glasa Amerike traži da “predstavi uravnoteženu i sveobuhvatnu sliku značajnih ideja i institucija u Sjedinjenim Državama.” Glas Amerike čini to kroz izvještaje, koji odražavaju etničku i vjersku raznovrsnost američkog naroda, funkcioniranje američkog demokratskog tržišnog sustava i njihove slabe strane.

Nadalje, Poveljom se od Glasa Amerike traži da “predstavlja politiku Sjedinjenih Država na jasan i učinkovit način”, paralelno s “odgovornim raspravama i mišljenjima o toj politici.” Glas Amerike to čini kroz dnevne priloge koji odražavaju stajališta američke vlade i programe kao što je emisija “On the Line”, koja se emitira dva puta tjedno. Kako je rekao gospodin Reilly, “takvi prilozi koji odražavaju stajalište američke vlade i druge slične emisije predstavljaju najizravnije sredstvo putem kojega možemo osigurati da i prijatelji i neprijatelji Amerike znaju točno što naša vlada radi i zašto.”

Danas Glas Amerike emitira više od tisuću sati programa tjedno na pedeset i tri jezika. Uz radio, programi Glasa Amerike mogu se pratiti i putem televizije i Interneta. No, jedna stvar ostaje trajna – bez obzira jesu li vijesti dobre ili loše, Glas Amerike će i dalje govoriti istinu.

XS
SM
MD
LG