Linkovi

Predsjednik Bush i predsjednik Nixon u Kini - sličnosti i razlike (22/2/02) - 2002-02-22


Predsjednik Bush nalazi se u svojem prvom službenom posjetu Pekingu. Njegov dvodnevni boravak u Kini podudara se s tridesetom obljetnicom dolaska prvog američkog predsjednika – Richarda Nixona u povijesni posjet toj zemlji.

U veljači 1972, dok se spremao krenuti na svoj osmodnevni put po Kini, predsjednik Nixon izjavio je da je cilj njegovog posjeta normalizacija američko-kineskih odnosa. Svijet je mogao putem televizije pratiti trenutak u kojem je kineski premijer Chou En-Lai izrazio dobrodošlicu predsjedniku Nixonu u blizini Pekinga. Taj je susret bio tako dramatičan, da je čak inspirirao i operu “Nixon u Kini” iz 1987. Winston Lord putovao je u Kinu s predsjednikom Nixonom, a i dva puta ranije posjetio je tu zemlju kao posebni pomoćnik savjetnika za nacionalnu sigurnost Henrya Kissingera. Gospodin Lord naziva posjet predsjednika Nixona Kini “jednim od najvažnijih geopolitičkih događaja 20-tog stoljeća, čije se pozitivne posljedice osjećaju i danas.

Predsjednik Nixon je – kaže gospodin Lord – u to doba opisao svoj posjet Kini kao “tjedan koji je izmijenio svijet”. Prema ocjeni gospodina Lorda, 30 godina kasnije ta konstatacija pokazuje se kao točna. U doba posjeta predsjednika Nixona Kini, jedna od glavnih prijepornih točaka u američko-kineskim odnosima bilo je pitanje Tajvana. Tako bi moglo biti i tijekom posjeta predsjednika Busha Pekingu. Prema riječima analitičara Michaela Swainea, baš kao što je predsjednik Nixon želio bolje upoznati kinesko čelništvo nakon više desetljeća izolacije, predsjednik Bush također će pokušati doznati više o novim čelnicima koji će uskoro stupiti na vlast.

"Ove jeseni, sa 16-tim partijskim kongresom, doći će do velike smjene na vrhu. Neki visoki dužnosnici, koji će vjerojatno dobiti istaknutu ulogu, nisu poznati Washingtonu, jer se za sada uglavnom nisu izjašnjavali o različitim pitanjima," kaže on.

Gospodin Swaine, dopredsjednik Programa za Kinu pri washingtonskoj Carnegiejevoj Zakladi za međunarodni mir, kaže da ima i drugih pitanja osim Tajvana, koja spriječavaju uspostavljanje boljih bilateralnih odnosa s Kinom. Tu su optužbe da Peking radi na širenju oružja, zatim pitanje poštivanja ljudskih i vjerskih prava u Kini, planovi Washingtona o postavljanju proturaketnog štita, znanstvenici iz Sjedinjenih Država koji su bili pritvoreni u Kini, pa i prošlogodišnji sudar američkog špijunskog s kineskim borbenim zrakoplovom. No, gospodin Swaine kaže da postoje dva područja za eventualnu suradnju.

"Postoji osnova za suradnju, koja obuhvaća borbu protiv terorizma. Kina je donekle spremna surađivati s Washingtonom na tom polju. Drugo je polje moguće suradnje – gospodarstvo, odnosno, želja da se održi kineski gospodarski rast," rekao je.

Na pitanje – što bi predsjednik Bush trebao nastojati ostvariti u Pekingu, gospodin Swaine odgovara:

"Predsjednik bi doista trebao s Kinom uspostaviti zajednički jezik u borbi protiv terorizma. Trebao bi Pekingu pokazati da su Sjedinjene Države predane razvoju aktivnih, konstruktivnih i iskrenih odnosa s Kinom. Istovremeno, trebao bi pokazati da je Washington i dalje vrlo zabrinut zbog određenih aspekata ponašanja kineskih vlasti, pogotovo na polju ljudskih prava, ističe ovaj stručnjak.

Nadalje – kaže gospodin Swaine – trebao bi Peking pozvati na bolje pridržavanje postojećih ograničenja na izvoz naoružanja, te pokazati Kini da planirani američki proturaketni štit nije usmjeren protiv te zemlje, niti na uspostavu sigurnosnog saveza s Tajvanom. Predsjednik Bush također će imati priliku obratiti se izravno kineskom narodu. Tu bi priliku trebalo iskoristiti – kaže gospodin Swaine.

"Tu bi priliku trebao iskoristiti da bi kineskom narodu poručio da su Sjedinjene Države zainteresirane za razvoj boljih odnosa s Kinom, da Sjedinjene Države ne prijete kineskim interesima i ne žele potkopati stabilnost Kine. U kineskom čelništvu, pa i narodu postoji veliko nepovjerenje prema Sjedinjenim Državama, koje bi predsjednik trebao ublažiti, no bez ustupaka po pitanjima važnim za američku stranu," ocjenjuje on.

Michael Swaine iz Carnegijevog Instituta za međunarodni mir kaže da bi “unatoč malim očekivanjima”, posjet predsjednika Busha Kini mogao pomoći u dugoročnom poboljšanju američko-kineskih odnosa.

XS
SM
MD
LG