Linkovi

Južna Koreja - najteža postaja na azijskoj turneji američkog predsjednika (19/2/02) - 2002-02-19


Pred polazak predsjednika Busha na put po Aziji, američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da administracija ne namjerava odustati od karakterizacije Sjeverne Koreje kao “dijela osovine zla”. Predsjednik danas posjećuje Južnu Koreju, gdje će s tamošnjim dužnosnicima – kako se vjeruje – razgovarati prvenstveno o Sjevernoj Koreji.

U razgovoru s novinarima, Condoleeza Rice izjavila je da će administracija predsjednika Busha nastaviti iznositi istinu o Sjevernoj Koreji, iako će ostaviti otvorenom mogućnost dijaloga s tom zemljom. Govoreći o zabrinutosti Washingtona zbog – kako se vjeruje – nastojanja Pjongjanga da razvije oružje za masovno uništavanje, gospođa Rice kazala je da sjevernokorejske vlasti trenutno “opskrbljuju dobar dio svijeta” balističkim raketama.

Reakcije na predsjednikovu izjavu o "osovini zla"

Dok je gospođa Rice govorila u Washingtonu, u glavnom gradu Južne Koreje Seulu održan je prvi val anti-američkih prosvjeda, za koje se očekuje da će biti vrlo brojni. Studenti su spaljivali američke zastave i optuživali predsjednika Busha za zaoštravanje napetosti na korejskom poluotoku – nakon njegove izjave o “osovini zla”.

Sjevernokorejski mediji također su intenzivirali verbalne napade na američkog predsjednika. U jednom komentaru na televiziji, predsjednik Bush je optužen da je “otvoreno objavio rat” Sjevernoj Koreji.

U Moskvi, ruski dužnosnik koji je nedavno posjetio Pjongjang izjavio je da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il “rastužen” zbog predsjednikove izjave o “osovini zla”.

Prije nego što je gospodin Bush otputovao u Aziju, James Kell, pomoćnik državnog tajnika za Istočnu Aziju, izjavio je u svjedočenju na Capitol Hillu da je Washington i dalje podržava nastojanja južnokorejskog predsjednika Kim Dae-Junga da uspostavi bolje veze sa svojim sjevernim susjedima. No, gospodin Kelly je također dodao da Pjongjang mora odgovoriti na ova nastojanja ili će se sučeliti s izolacijom.

Lho: Američka poruka Pjongjangu: "Igra je gotova"

Analitičari kažu da će predsjednikov posjet Južnoj Koreji biti vjerojatno najteža postaja njegovog puta po Aziji. Prema njihovim riječima, pred predsjednikom će biti nekoliko zadataka – trebat će pojasniti svoju izjavu o “osovini zla”; te dati svojim sugovornicima uvjeravanja da će pokušati izbjeći rat, ukoliko to bude moguće, no da će istovremeno zadržati svoj oštar stav prema Pjongjangu.

Kjongšu Lho je gostujući znanstvenik pri Institutu Brookings ovdje u Washingtonu i profesor međunarodnih odnosa na Nacionalnom sveučilištu u Seulu. On situaciju analizira na ovaj način: "Izgleda kao da Washington poručuje Pjongjangu da je igra gotova, da mu neće platiti da bi došao za pregovarački stol. Poruka Washingtona glasi – 'dođite za pregovarački stol kada budete spremni. Ako budete na vjerodostojan način pregovarali o važnim pitanjima, dobit ćete pomoć.' Kako se čini, Amerika više nije spremna davati Pjongjangu pomoć unaprijed samo da bi Sjevernokorejci pregovarali."

Što želi Kim Jong-Il?

Profesor Lho vjeruje da je predsjednikova izjava o “osovini zla” samo dio strategije, kojoj je, između ostaloga, cilj uputiti Sjevernoj Koreji američku poruku o promjeni stava. On se, međutim, nada da ta strategija neće navesti Pjongjang da se povuče iz približavanja Južnoj Koreji ili dijaloga s Washingtonom.

Prema njegovom mišljenju, do značajnijeg napretka neće doći sve dok se ne promijeni vlast u Pjongjangu: "Mislim da Kim Jong-Il, poput njegovog oca, ima viziju ujedinjene Koreje, koja je potpuno suprotna načinu života u Južnoj Koreji. On i danas na Korejskom poluotoku zamišlja socijalističku, centraliziranu državu, pod njegovom kontrolom. Stoga traži priliku da svoju vojnu snagu upotrijebi kao prednost u pregovorima ili za – ukoliko se Amerikanci jednog dana povuku s Korejskog poluotoka – kako su Sovjeti govorili – korelaciju snaga."

U uvodniku objavljenom pred dolazak predsjednika Busha u Seul, južnokorejski Herald napisao je da je na Sjevernoj Koreji da učini prvi korak u ponovnom pokretanju korejskog mirovnog procesa, no također je pozvao predsjednika Busha i južnokorejskog predsjednika Kim Dae-Junga da razmotre najbolje načine za vraćanje Pjongjanga za pregovarački stol.

XS
SM
MD
LG