Linkovi

Kontroverza oko "osovine zla" (18/2/02) - 2002-02-18


Nakon što je predsjednik Bush u svojem govoru o stanju nacije uporabio izraz “osovina zla” diljem svijeta izbila je kontroverza koja traje i danas. Kritičari su optužili predsjednika Busha da proširuje rat protiv terorizma na Iran, Irak i Sjevernu Koreju. Oni koji brane predsjednika kažu da je on dao pravovremeno upozorenje navedenim zemljama da promijene svoje ponašanje prije nego što ih zatekne sudbina talibana.

“Smrt Americi” uzvikivale su stotine tisuće Iranaca na skupu održanom u Teheranu povodom 23-će godišnjice islamske revolucije. To je bio njihov odgovor na govor predsjednika Busha u kojem je nazvao Iran, Irak i Sjevernu Koreju “osovinom zla” koja prijeti svjetskom miru. Amerikanci vjeruju da su oni gospodari svijeta, kaže reformistički iranski predsjednik Muhamed Hatami dodajući da je uzrok terorističkih napada na Sjedinjene Države američka vanjska politika poglavito prema Bliskom istoku.

Iranci se tuže da je američka retorika ojačala tvrdolinijaše i naudila reformistima. Južnokorejci su izrekli istu primjedbu o njihovim naporima da se što bolje povežu sa Sjevernom Korejom. Oni kažu da je američka prijetnja učvrstila odbijanje Pjongjanga da se otvori prema svijetu. Europske reakcije također sadrže kritike. Francuski ministar vanjskih poslova Hubert Vedrine rekao je da Washington sve svjetske probleme svodi na upitan rat protiv terorizma. Zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova Ludger Volmer izjavio je da Sjedinjene Države ne bi trebale koristiti terorizam kao izgovor za poravnavanje starih računa sa Saddamom Husseinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Sjedinjene Države da ne napadaju Irak jer nema dokaza o njegovoj umiješanosti u današnji terorizam. Kritičari kažu da im nije jasna aluzija na sile osovine u Drugom svjetskom ratu koja je doista djelovala zajedno. Kritičari primjećuju da između Irana, Iraka i Sjeverne Koreje nema suradnje. Iran i Irak su, u stvari, žestoko ratovali. Jedina misterija u ovome su sve kritike, kaže Constantine Menges, višegodišnji vanjskopolitički analitičar u washingtonskom institutu Hudson:

"Nije li zanimljivo da iranski režim 23 godine naziva Sjedinjene Države velikim Sotonom i velikim zlotvorom, a da Saddam Hussein stalno koristi pogrde protiv Sjedinjenih Država. Pa ipak, nitko se na to nije potužio. Ali kad predsjednik Sjedinjenih Država nazove druge zemlje zlima onda se to odmah vidi kao nešto što može potencijalno dovesti do sukoba koji bi Europljani radije izbjegli."

Gospodin Menges kaže da predsjednikov prijedlog oštrije politike prema Iranu, Iraku i Sjevernoj Koreji uznemirava Europljane koji žele izbjeći bilo kakav rizik. Administracija predsjednika Busha odlučila se za oštriju politiku nakon intezivnih rasprava u Bijeloj kući, kaže Leon Hadar, vanjskopolitički analitičar pri washingtonskom institutu Cato. Kako se čini, u tim raspravama pobjedu je odnijela tvrda struja.

"Izgleda da je predsjednik jasno odlučio prihvatiti stajališta bliža jastrebovima u vladi…nekim krugovima u Pentagonu i skupini oko dopredsjednika Dicka Cheneya koju se još u šali naziva “ratničkim društvom”. Oni su stvorili određenu dinamiku koja ide u smjeru eskalacije."

Takava politika naišla je na podršku bivše predsjednice britanske vlade Margareth Thatcher koja je nedavno napisala u New York Timesu da više nije pitanje treba li se riješiti Saddama Hussein nego kako i kada. Izrael je također zadovoljan retorikom predsjednika Busha. Međutim, Leon Hadar iz instituta Cato upozorava da bi se, ako se Sjedinjene Države odluče na proširenje rata protiv terorizma, to moglo pokazati teže nego rat u Afganistanu.

"Postoji osjećaj da je model rata kakav se vodi u Afganistanu bio veoma uspješan. Tehnologija koja se koristi, zračna sila, američke obavještajne djelatnosti i logistika ne iziskuju velike troškove, a naročito ne u smislu američkih života. Mnogi danas misle da se isto može postići i u Iraku."

Gospodin Hadar vjeruje da će podrška američke javnosti ratu protiv terorizma početo opadati ako se američke žrtve počnu povećavati. On vjeruje da postoji opasnost da jedna zemlja, ma kako dobrohotna bila, ima u svojim rukama preveliku silu jer je njezina zlouporaba neizbježna. Gospodin Menges ne vjeruje da će doći do opadanja podrške Amerikanaca ratu koji je pogodio njihovu domovinu. Predsjednik Bush, kako izgleda, ne uzmiče od svojih provokativnih riječi. Sean McCormick iz Vijeća za nacionalnu sigurnost kaže da je Saddam Hussein prijetnja cijelom svijetu, te da će se Sjedinjene Države nositi s njim kako one to odluče. Međutim, državni tajnik Colin Powell kaže da trenutno ne postoje planovi za američku akciju prema bilo kojoj od tri zemlje.

XS
SM
MD
LG