Linkovi

Situacija na Balkanu - pogled s Capitol Hilla (14/2/02) - 2002-02-15


Jučer je u Centru Woodrow Wilson, ovdje u Washingtonu održano predavanje pod naslovom "Kongres i američka politika na Balkanu". O pogledima američkih zakonodavaca govorio je Bob Hand, analitičar pri kongresnom Odboru za sigurnost i suradnju u Europi.

Bob Hand je na početku svog izlaganja govorio o raznolikosti mišljenja koja se često mogu čuti u američkom zakonodavnom tijelu. Zastupnički dom ima 435 članova, a Senat stotinu. “U Kongresu ne vlada stroga stranačka disciplina. Članovi iz stranke iz koje je predsjednik države vrlo često ne glasaju onako kako glasa sam predsjednik. Kongresmeni također znaju promicati pitanja koja, sama po sebi, njima ne donose neku izravnu korist, već djeluju po vlastitoj savjesti. To je bilo očito i proteklog desetljeća, kada su se mnogi članovi Kongresa angažirali na rješavanju balkanskih kriza” – rekao je Bob Hand. No, formuliranje vanjske politike u nadležnosti je izvršne vlasti – Bijele kuće, odnosno Državnog tajništva. O svojim iskustvima s izvršnom vlasti u proteklih desetak godina, Bob Hand je rekao:

"Iako vrlo poštujem naše diplomate, birokracija vrlo lako gubi kontakt sa stvarnošću – sa stvarnošću u našoj zemlji. Diplomacija nekada predlaže ideje za koje se unaprijed zna da ih prosječni Amerikanac neće podržati. On je ne razumije ne zbog toga što je neobrazovan već zbog toga što je ta politika ponekad kontradiktorna i nejasna. Primjerice, prije desetak godina čudili su me pokušaji nekih naših inače vrlo talentiranih diplomata da opravdaju krvoproliće koje se događalo pred našim očima, te učvrste fatalističko vjerovanje da Amerika ne treba ništa po tom pitanju činiti."

Upravo je na tom polju, kaže Bob Hand, Kongres odigrao značajnu ulogu – vršenjem pritiska na vladu da se angažira na Balkanu i zaustavi etničko čišćenje. “Nažalost, izgubilo se mnogo vremena, i zbog toga je situacija bila mnogo kaotičnija nego na početku”, kaže ovaj kongresni analitičar te dodaje:

"Nedavna novinska izvješća o telefonskim razgovorima predsjednika Billa Clintona sa Slobodanom Miloševićem, podsjetila su me na činjenicu da su članovi Kongresa prvi kritizirali američke kontakte s tim čovjekom. Oslanjanje na njega u daytonskom mirovnom procesu usporilo je, među ostalim, i demokratski razvoj Srbije. Vlada je prestala s tim kontaktima prvenstveno zbog pritiska s Capitol Hilla."

Bob Hand primjećuje da se posljednjih godina na Capitol Hillu zamjećuje izvjesna zamorenost Balkanom. Međutim, američki angažman u regiji, rekao je gospodin Hand, nije u pitanju.

"Iako je bilo glasova koji su iskazali zabrnutost zbog mogućnosti povlačenja s Balkana, državni tajnik Colin Powell ih je ubrzo umirio rekavši da će se Sjedinjene Države s Balkana povući zajedno sa svojim saveznicima, s kojima su na Balkan i stigle, u mirovnu misiju. Mirovna misija u Makedoniji pokazala je da Bijela kuća želi ispuniti postojeće obaveze u tom dijelu svijeta, iako ih ne želi znatno širiti. Čak i vojska, koja je na početku bila prilično sumnjičava u vezi mirovnih misija na Balkanu, danas je svjesna njihove korisnosti u strateškom i stručnom smislu."

Bez obzira na to, Bob Hand kaže da je “11. rujan zapečatio sudbinu jugo-istočne Europe, u smislu da nju Washington sada smatra regijom manje važnom nego što je to bila tijekom devedesetih.”

"U nedavnom govoru o stanju nacije, predsjednik Bush je o vanjskoj politici govorio vrlo mnogo. Međutim, Balkan je spomenuo jedino kada se zahvalio na suradnji bosanskohercegovačke vlade u izručenju šestorice Alžiraca, osumnjičenih za terorizam. Proračun Državnog tajništva jugo-istočnu Europu tek ovlaš spominje, kao regiju gdje se poduzimaju zajednički napori sa saveznicima iz NATO saveza. Ja mislim da je pogrešno ignorirati situacija u tom dijelu svijata, ali u ovom trenutku u Kongresu Sjedinjenih Država to nitko neće kritizirati. Činjenica jest da se američka pozornost okrenula drugim djelovima svijeta."

Od svih s Balkanom povezanih pitanja, kongresmene u ovom trenutku najviše zanima pitanje povlačenja američkih snaga.

"U jednom trenutku, administracija predsjednika Busha mogla bi odlučiti da mirovni angažman na Balkanu predstavlja luksuz koji si više ne možemo priuštiti. Kongres bi se mogao tome oprijeti, te se založiti za postupno smanjivanje snaga. Po mom mišljenju, političari iz regije koje se zalažu za ostanak američkih snaga trebali bi bolje objasniti što bi se moglo dogoditi ako, recimo, SFOR ode iz Bosne, ili ako se američka komponenta K-FOR-a na Kosovu ugasi. U Americi se često nagadja da bi posljedice povlačenja iz Bosne i Kosva bile katastrofalne, no i ta se pretpostavka u posljednje vrijeme često dovodi u pitanje."

Drugi važni prioriteti američkog Kongresa su suradnja s haškim tribunalom te zaštita ljudskih prava i prava manjina, te time uvjetovana američka pomoć. Bob Hand je rekao da Kongres krajem ožujka mora odlučiti o ovogodišnjem paketu pomoći Jugoslaviji, koji će – kao i prošle godine – biti uvjetovan izručenjem optuženih za ratne zločine. Od optuženih istaknuo je trojicu časnika jugoslavenske vojske koji su optuženi za zločine u Vukovaru, te čelnike bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG