Linkovi

Olimpijci pomažu mladima u nevolji (11/2/02) - 2002-02-11


Olimpijci i olimpijski dužnosnici tvrde da sport može pomoći mladima koji žive u kriznim područjima svijeta. Organizacija Olympic Aid održala je u Salt Lake Cityju forum na ovu temu. Kako izvješćuje Mike O'Sullivan, sudionici foruma zaključili su da sport može biti od velike pomoći mladima u izbjegličkim logorima i siromašnim dijelovima suvremenih gradova.

Organizaciju Olympic AidOlimpijska pomoć osnovala je skupina sportaša i olimpijskih dužnosnika na zimskoj Olimpijadi u Lillehammeru u Norveškoj 1994. U to je vrijeme Sarajevo, također bivši olimpijski grad, bilo opustošeno ratom, te su se osnivači nadali da bi sport možda mogao na neki način pomoći u zacjeljivanju ratnih rana.

Na forumu pod pokroviteljstvom Olympic Aida, novoimenovani čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge podržao je ovaj koncept: "Na svijetu postoje ljudi koji nemaju mogućnosti baviti se sportom. Olimpijski pokret, zajedno sa svim cijenjenim osobama, se mora angažirati na ispravljanju te situacije."

Jedan od takvih "cijenjenih ljudi" je norveški klizač Johan Olav Koss, četverostruki dobitnik olimpijskog zlata. 1994. gospodin Koss je donirao novčanu nagradu koju je dobio s njegovom zlatnom medaljom organizaciji Olympic Aid, čiji je danas predsjedatelj.

"Sport je važan jer podrazumjeva učenje o životu" – kaže bivši amaterski sportaš Adolph Ogi. Gospodin Ogi je obnašao dužnosti ministra obrane i predsjednika Švicarske, a danas je savjetnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sport. Prema njegovim riječima, sport ga je naučio pobjeđivati i gubiti, prihvaćati pravila i disciplinu i poštivati suce i protivnike. "Sport je moja učionica za život. Ono što sam naučio u sportu pomaže mi da izbjegnem greške u svojoj političkoj i vojnoj karijeri. Stoga vjerujem da je sport doista škola za život. Sada to moramo demonstrirati i drugima."

Viviane Reding je dužnosnica Europske komisije, zadužena za obrazovanje i kulturu. Prema njenom mišljenju, sport može pomoći u rješavanju društvenih problema: "Uvijek kažem da je moramo pomoći u osnivanju nogometnih klubova u malim mjestima. Bolje je da djeca šutiraju loptu, nego da se međusobno tuku."

Gospođa Reding ističe da sve što vrijedi za sela, vrijedi i za međunarodne odnose, u kojima se putem sporta može promicati razumijevanje među ljudima. Kako kaže, sportska natjecanja, koja se odvijaju u prijateljskom duhu, pogotovo su važna nakon terorističkih napada od 11. rujna. "Mislim da su događaji od 11. rujna pokazali svima nama da moramo pronaći nove oblike komunikacije, da moramo razgovarati, ne samo preko ministara vanjskih poslova koji sklapaju sporazume, već i jedni s drugima. Kaže se da se susjedi koji se poznaju ne tuku, već da razgovaraju."

Južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu istaknuo je da su sportske organizacije pomogle u ukidanju aparthajda, te da sport sada igra važnu ulogu u obnovi njegove zemlje i procesu pomirenja. Drugi sudionici foruma ukazali su da sport promiče disciplinu i osjećaj za fer plej, te da istaknuti sportaši mogu biti glasnogovornici za napore Olympic Aida. Ova organizacija već je angažirala sportaše na kampanji cijepljenja u Gani, a trenutno sportaši-volonteri rade u Africi i Aziji na nizu socijalnih pitanja.

XS
SM
MD
LG