Linkovi

Theodore Rex - drugi tom biografije predsjednika Theodorea Roosevelta (9/2/02) - 2002-02-11


Theodore Roosevelt postao je 26-ti američki predsjednik prije stotinu godina, stvorivši jednu od najviše slavljenih administracija u povijesti ove zemlje. Ova obljetnica podudara se vremenski s objavljivanjem drugog toma trodjelne biografije republikanskog čelnika, koju je napisao ugledni povjesničar Edmund Morris. S autorom je razgovarala Nancy Beardsley.

Theodore Rex započinje u trenutku kada gospodin Roosevelt, tada dopredsjednik, preuzima vlast u zemlji potresenoj ubojstvom predsjednika Williama McKinleya. Edmund Morris izmedju ostalog kaže kako je Theodor Roosevelt iskoristio svoja dva mandata u predsjedničkom uredu za stvaranje osjećaja novog američkog identiteta, i kod kuće i u svijetu.

"Sjedinjene države su na prijelazu stoljeća upravo postale svjetska velesila, ne samo zbog pobjede u Španjolsko-američkom ratu, koji je Americi osigurao potpunu dominaciju zapadnom hemisferom, već i zbog činjenice da su naši proizvodi preplavljivali svijet. E, u tom trenutku dolazi ovaj mladi predsjednik, okrenut budućnosti. Mnogo je putovao, čitao tekstove na četiri jezika. Bio je kozmopolit u trenutku kada nam je trebao takav predsjednik" - kaže Edmund Morris.

Da li je on imao viziju onoga što je želio da Sjedinjene države čine i budu u svijetu? "Da, njegova vizija Sjedinjenih država bila je da one budu velesila koja će uspostavljati ravnotežu u suparništvu istoka i zapada. “Stari svijet”, kako je nazivao Europu, držao je još uvijek izuzetno utjecajnim. Medjutim, kada je 1903. godine otputovao na zapad, održao je vizionarski govor u San Franciscu u kojem je rekao da Sjedinjene države u budućnosti ne trebaju gledati unazad, na svoje korijene u starom svijetu, već prema istoku, pacifičkom krugu, o kojem će, kako je rekao ovisiti naša sigurnost i naša trgovina" - odgovara Edmund Morris.

Predsjednik Roosevelt je dobio i Nobelovu nagradu za pregovore kojima je sklopljen mir u tom području? Edmund Morris objašnjava: "Rusija i Japan su vodili žestoki rat izmedju 1904. i 1905. godine. Predsjednik nove supersile tajno je pozvan da se uključi i pokuša razriješiti problem. To mu je i uspjelo u proljeće i ljeto 1905. godine, uz očuvanje imidža i Rusije i Japana, da je s pravom dobio Nobelovu nagradu za mir."

Predsjednik Roosevelt bio je takodjer izuzetno utjecajan u postizanju sporazuma o Panamskom kanalu? "Ovo spektakularni inženjerski poduhvat, kojim su spojena dva oceana, nosi sa sobom i svoju prijepornu dimenziju. Roosevelt je iskoristio revoluciju u Panami 1903. godine, uputivši jednu ili dvije topovnjače da spriječe Kolumbiju u gušenju pobune. Panama se uspješno odvojila od Kolumbije i odmah zaključila sporazum sa Sjedinjenim državama o izgradnji kanala."

Roosevelt je takodjer pomogao u oslobadjanju Kube. "Oslobadjanje Kube je priča koju treba pamtiti i pričati, zbog toga jer se Roosevelta često smatra imperijalistom koji je pokušavao doći do kolonija i teritorija diljem svijeta. Medjutim, mi smo smatrali da smo otišli u rat za slobodu te zemlje, istjerali smo španjolske kolonijalne vlasti. Povukli smo se s otoka u svibnju 1902. godine, što je predstavljalo trenutak velikog ponosa i zadovoljstva za američkog predsjednika" - objašnjava američki povjesničar.

Stoji li karakterizacija imperijalista u nekim drugim situacijama u koje je bio uključen? "Da, ukoliko prihvatimo činjenicu da je vidio sebe i svoju zemlju kao policajce zapadne hemisfere. Primjerice, kada Venecuela nije plaćala svoje dugove, nije se protivio da Njemačka i Britanija pošalju svoje ratne brodove kako bi izvršile pritisak na tu zemlju da plati svoje dugove. Međutim, kada su Nijemci 1902. godine zaprijetili da će se iskrcati u Venezueli, predsjednik je poslao sljedeću poruku njemačkom Kaiseru, 'ako za osam dana ne povučete ratne brodove iz ove hemisfere, okrenut ću američki mornaricu protiv vas'" - kaže gospodin Morris.

Koliko je Amerika bila izmijenjena kada je Roosevelt napustio predsjednički ured? "Bila je snažna i pozitivna država. Izuzetno napredna, mirna. Nacionalno raspoloženje bilo je okrenuto budućnosti. Bila je to vrlo sretna zemlja. A sve ove odlike identificiraju se s njim" - riječi su Edmunda Morrisa, autora drugog toma biografije predsjednika Theodorea Roosevelta, koji nosi naslov “Theodore Rex”. Knjigu je objavio Random House iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG