Linkovi

Ryanair - budućnost europskog avio-prometa? (5/2/02) - 2002-02-05


Stručnjaci za avio-prijevoz kažu da bi Europska unija mogla izgubiti više od polovine od svojih 14 nacionalnih avio-prijevoznika zbog jednog od najgorih padova avio-prometa u povijesti. No, nekim avio-prijevoznicima budućnost ipak nije tako crna. Irska avio-kompanija Ryanair, koja nudi jeftinije karte, mogla bi postati najveći europski avio-prijevoznik za letove u okviru Europe. Douglas Bakshian pripremio je prilog o budućnosti zračnog prometa u Europi.

Ryanair će sljedećeg mjeseca javnosti ponuditi letove za Britaniju, Francusku, Italiju i Norvešku iz zračne luke Hahn, samo stotinu kilometara od Frankfurta. Prema prvim priopćenjima, neke će karte u jednom smjeru koštati samo oko devet dolara. Hahn će tako postati Ryanairova druga glavna europska baza, uz zračnu luku Charleroi u Bruxellesu. Ryanair se oslanja na manje zračne luke, koje su jeftinije i primaju manje putnika.

Tim Jeans, direktor Ryanairovog Odjela za marketing i prodaju kaže da će njegova kompanija uskoro postati izravna konkurencija njemačkoj Lufthansi: "U okviru naše kompanije se, naravno, vodila žestoka debata oko toga gdje nam treba biti sljedeća baza. Mislim da nam je bilo jasno da ćemo u jednom trenutku morati postati konkurencija Lufthansi na njihovom domaćem tržištu. Tako se zračna luka Hahn na neki način nametnula kao najbolje rješenje. Hahn se malo koristi, iako se nalazi na odličnoj lokaciji."

Od Luxembourga do Hahna može se automobilom doći za samo sat i pol vremena. Za mnoge stanovnike ove državice, isplati se putovati do Hahna samo da bi se dobile jeftinije avio-karte. U proteklih nekoliko godina, zahvaljujući deregulaciji, Ryanair je otvorio nove rute u kontinentalnom dijelu Europe i učvrstio svoj položaj na tržištu. Gospodin Jeans vjeruje da bi Ryanair mogao u budućnosti postati vodeći europski avio-prijevoznik. No, ima i onih koji misle drugačije.

Izvršni dopredsjednik luksemburškog avio-prijevoznika Luxaira Jean-Marc Fandel kaže da se početni uspjeh Ryanaira na britanskom tržištu mogao pripisati jedinstvenom spletu okolnosti, te ukazuje da šire europsko tržište nameće i nove probleme: "Mislim da je osnova za razvoj Ryanaira bila njihova ruta Dublin-London. Taj put velik broj ljudi prelazi autobusom i trajektom. Dakle, radilo se o postojećem tržištu s velikim obujmom prometa. No, recimo, ruta Hahn-Pescarra neće biti takva."

U međuvremenu, Ryanair i Lufthansa vode sudsku bitku oko prava na reklamiranje. U pozadini svega je sve slabije europsko tržište, na kojem nacionalne kompanije, pokazuje se, ne mogu ostati konkurentne. Mnoge su i ranije bile u nezavidnoj financijskoj situaciji, a nakon napada od 11. rujna trpe još veće gubitke, zbog smanjenja broja putnika i većih troškova osiguranja. Belgijska Sabena bankrotirala je u studenom prošle godine, a analitičari kažu da je taj događaj označio početak restrukturiranja europskog tržišta.

Dužnosnici Europske unije predviđaju da će doći do dramatičnog pada broja nacionalnih avio-prijevoznika, te da će ih od sadašnjih 14 ostati možda polovina. Pojedini stručnjaci za avio-promet smatraju dapače da će možda preživjeti samo tri avio-prijevoznika - British Airways, Lufthansa i Air France. U međuvremenu, Ryanair nastavlja provoditi svoje planove usmjerene na osvajanje tržišta nacionalnih avio-kompanija.

XS
SM
MD
LG