Linkovi

"Riječ godine" - izraz "9-11" (4/2/02) - 2002-02-04


Članovi Američke udruge za dijalektologiju ovoga su mjeseca na sastanku u San Franciscu izabrali “riječ godine” za 2001. Prilog pripremile Avi Arditti i Roseanne Skrible.

Izvršni tajnik Allan Metcalf kaže da je za riječ godine izabran izraz “9-11”, odnosno “11. 9.”. Tu se podrazumijevaju sve varijante tog izraza, kao što su “11. rujan” i “11. deveti”, ili pak 9-1-1, što je telefonski broj za hitnu pomoć. “11. rujan” dobio je 30 od ukupno 50 glasova članova Udruge za dijalektologiju.

Na drugo se mjesto – s 10 glasova – plasirala riječ “burka”. Iako ova riječ, koja označava pokrov iz tradicionalne nošnje afganistanskih žena, nije nova, ipak se tek relativno nedavno pojavila u engleskom, a sa sobom donosi i niz asocijacija vezanih ne samo uz talibane, već i uz položaj žena u islamu, te uz situaciju u Afganistanu.

Gospodin Metcalf spomenuo je i druge riječi koje su se našle u izboru za riječ godine: "Samo ih je još nekoliko dobilo glasove. Jedna od njih je bila 'teo-terorizam', odnosno, teološki terorizam, terorizam koji se zasniva na vjerskim uvjerenjima. Predložena je i riječ 'homeland – domovina', u smislu zemlje koju treba braniti od terorističkih napada. Ta je riječ dobila pet glasova, dok ih je 'teo-terorizam' dobio četiri. Još je četiri glasa dobio izraz 'misunderestimate – pogrešno potcijeniti', jedan od nespretno skovanih izraza predsjednika Busha iz vremena prije napada. Dva je glasa dobio i izraz 'ground zero' koji označava točku eksplozije."

Izrazi vezani uz napade od 11. rujna također su dominirali i drugim kategorijama, kao što je kategorija “najvećih eufemizama”. U toj je kategoriji prvo mjesto zauzela riječ “daisy-cutter”, odnosno “srp za tratinčice”, koji se koristi da bi se opisala jedna od najvećih bombi u američkom arsenalu. Za najmaštovitiju riječ proglašen je izraz “shoeicide bomber – cipelocidni ubojica”, koja opisuje terorista koji je bombu sakrio u cipelu.

Ove godine, Američka udruga za dijalektologiju dodala je i novu kategoriju – najinspirativnijih riječi. "Smatrali smo da fraza 'lets roll – idemo', koju je izgovorio Todd Beamer, jedan od putnika otetog zrakoplova United Airlinesa na letu 93, kada su putnici krenuli na teroriste. Taj je izraz, koji je kasnije preuzeo i predsjednik Bush, predstavljao inspirativan odgovor na terorističke napade" - kaže gospodin Metcalf.

Todd Beamer je iz otetog zrakoplova razgovarao s djelatnicima telefonske centrale preko svojeg mobitela. Na kraju razgovora, djelatnici su čuli njegov poziv: “Lets roll”. Putnici na letu 93 suprotstavili su se otmičarima. Taj se zrakoplov - jedan od četiri zrakoplova oteta 11. 9. – srušio, čime je izbjegnut vjerojatni napad na Washington.

Da nije bilo 11. rujna – kaže Allen Metcalf – među kandidatima za riječ godine našli bi se izrazi iz posve drugih sfera života, kao što je izraz “desk-rage – bijes za radnim stolom”, koji označava nekontroliralni bijes na radnom mjestu.

I na kraju podsjetimo se koji je izraz prošle godine ponio naslov riječi godine. To je riječ “chad – komadić papira koji ispada iz probušenog mjesta na bušenoj kartici”, a o kojemu je ovisio ishod predsjedničkih izbora 2000.

XS
SM
MD
LG