Linkovi

Ilegalni useljenici ili osumnjičenici za terorizam? (3/2/02) - 2002-02-03


“New York Times” se bavi borbom protiv terorizma na domaćem planu. Vlasti – piše “Times” nastavljaju s agresivnim uhićenjima osoba koje su prekršile zakone o useljavanju, no mnogi uhićenici ostaju u pritvoru ili budu deportirani i u slučajevima u kojima se to ranije nije činilo. Od terorističkih napada 11. rujna, pod posebnom su kontrolom muškarci srednjoistočnog podrijetla, pa se od odvjetnika specijaliziranih za useljavanje čuju kritike da su mnoga uhićenja više stvar podrijetla, nego kršenja zakona.

“Washington Post” jutros prostor na naslovnici posvećuje dosegu al-Qaide u jugoistočnoj Aziji. Vlade zemalja kao što su Malezija i Indonezija godinama su smatrale da lokalne militantne islamske organizacije djeluju samo na domaćem planu. S druge strane, strani teroristi, pogotovo pripadnici al-Qaide, smatrani su kratkotrajnim gostima, koji su došli iskoristiti popustljive zakone o useljavanju. No, odnedavno, počinje se otkrivati da je domet al-Qaide ipak bio mnogo značajniji, nego što se vjerovalo. Primjerice, islamska skupina Jemaah Islamija, koja je imala ćelije u Singapuru, Maleziji, Indoneziji i na Filipinima ugostila je dva otmičara koji su sudjelovali u napadima od 11. rujn.a

“Washington Post” također piše o specijalnom izvješću o kolapsu Enrona, koje je istražno tijelo upravni odbor te kompanije podnijelo saveznom sudu u New Yorku. U izvješću se kaže da je Enron 1999. omogućio glavnom financijskom direktoru kompanije Andrewu Fastowu da predvodi privatna partnerstva, koja su trgovala s kompanijom. Neka od tih partnerstava su – kako piše “Post” – korištena da bi se prikrili ogromni Enronovi gubici, tako da je u samo jednom jednogodišnjem razdoblju kompanija prijavila nepostojeći profit od gotovo milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG